web

 

   
 twZie ons op Instragram!Volg ons op Facebook!

Nieuwsbrief

Wil je ook altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen bij ZieZOO? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Jij bent hier:

Fokprogramma's

Binnen dierentuinen in Europa worden twee type fokprogramma's gehanteerd: het EEP en het ESB.

European Endangered Species Programme

 

Het European Endangered Species Programme (EEP)
is een fokprogramma voor bedreigde diersoorten.

 

eep

Het doel van de EEP's is enerzijds dat dierentuinen hun dieren niet zonder meer uit het wild hoeven te halen, zeker niet als het bedreigde diersoorten zijn, door het opbouwen en levensvatbaar houden van populaties dieren van een bepaalde soort. Het overgrote deel van de dieren in Europese dierentuinen is thans in gevangenschap geboren.

Naast het kunnen laten zien van dieren in een dierentuin, is één van de uitgangspunten van de EEP's ook het terugplaatsen van bedreigde diersoorten in de natuur. Het initiatief tot de EEP's is genomen in 1985, toen verschillende Europese dierentuinen startten met het opzetten van fokprogramma's voor bedreigde diersoorten.

ESB

Het European Studbook (ESB) is een Europees stamboek van een bepaalde diersoort

In een ESB worden alle gegevens van een diersoort bijgehouden met de bedoeling de voortgang van zeldzame of bijzondere diersoorten te coördineren.

Van een diersoort wordt een ESB bijgehouden als de diersoort wel zeldzaam of bijzonder is, maar nog niet zo zeldzaam dat er een EEP van hoeft te worden opgezet. Ook kan van een diersoort een ESB worden bijgehouden als wordt verwacht dat de diersoort in aanmerking komt voor een EEP.

Ethische Code Dierentuinen

Dierenpark Zie-ZOO onderschrijft de Ethische Code Dierentuinen en neemt waar mogelijk deel aan fokprogramma’s en uitwisselingsprogramma’s op nationaal en internationaal niveau.

Samenwerking

Samenwerking met andere dierentuinen is al jarenlang een belangrijk speerpunt binnen het beleid van Dierenpark Zie-ZOO. Zo heeft het park bijvoorbeeld in het verleden een belangrijke bijdrage geleverd aan het ESB-fokprogramma voor de kinkajou (Potos flavus). De complete groep kinkajous is destijds overgedragen aan het nachtdierenverblijf Nocturama van Dierenpark Papiliorama in Zwitserland en de kinkajou behoort inmiddels niet meer tot de collectie van Zie-ZOO.

In 2009 kreeg Dierenpark Zie-ZOO erkenning voor de eerste bewezen kweek van raven (Corvus corax) in gevangenschap in Nederland. Op dit moment doet Dierenpark Zie-ZOO actief mee aan de ESB-fokprogramma’s voor:

  • gevlekte hyena (Crocuta crocuta)
  • gestreepte hyena (Hyaena hyaena)
  • boshond (Speothos venaticus)
  • nevelpanter (Neofelis nebulosa
  • penseelzwijn (Potamochoerus porcus)
  • rode hond (Cuon alpinus). 

Online doneren

Je kunt snel en makkelijk onze dieren helpen door online te doneren.

doneer

Adopteer een dier

Zie-ZOO helpt Europees fokprogramma

Fokprogramma's

hyaena klaar voor transport
Hyena verdoofd en klaar
voor transport

naar Dierenpark Amersfoort.