Algemene informatie

De alligatorschildpad is één van de grootste soorten schildpadden ter wereld. Hij komt voor in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Daar leeft hij in rivieren, meren, vijvers en moerassen. De alligatorschildpad brengt bijna al zijn tijd in het water door. De schildpad komt alleen aan land om eieren te leggen en om naar een ander waterlichaam te verhuizen bij droogte. De alligatorschildpad heeft zijn naam te danken aan drie lichamelijke eigenschappen die doen denken aan de Mississippi-alligator (Alligator mississippiensis), een soort krokodilachtige die ook in de zuidoostelijke VS leeft. Die drie eigenschappen zijn z’n krachtige kaken, de richels op de bovenkant van zijn schild (die lijken op de richels op de huid van de alligator) en zijn vrij lange staart.

De alligatorschildpad is een vleeseter, die echter soms ook waterplanten eet. Hij is zowel een dier die zelf op prooien jaagt als een aaseter. Het aantal verschillende diersoorten die door de alligatorschildpad wordt gegeten is groot: vissen, weekdieren, kikkers, padden, salamanders, slangen, wormen, rivierkreeften, mosselen, maar ook watervogels, zoogdieren en zelfs kleine alligators. De alligatorschildpad jaagt zowel ‘s nachts als overdag. Als hij overdag jaagt, dan probeert het vissen naar zich toe te lokken. Dat doet hij door stil te zitten op de waterbodem en daar zijn bek open te houden. In zijn open bek laat hij zijn tong bewegen als een worm. De schildpad gebruikt zijn tong dus als lokaas, in de hoop dat er een vis naar zijn bek toe zwemt. Zodra de vis dicht genoeg bij zijn bek is, klapt de schildpad met enorme snelheid en kracht zijn bek dicht. En schrokt de vis op.

De alligatorschildpad heeft behalve een passieve manier van jagen ook een actieve manier van jagen, die geschikt is om andere prooien dan vissen te vangen. De grootste alligatorschildpad die bij wetenschappers bekend was, was 1,5 m lang. Dat is van het puntje van zijn snuit tot en met het uiteinde van zijn staart. Het kan echter zomaar zo zijn dat er nog grotere alligatorschildpadden rondzwemmen in het wild, want alligatorschildpadden groeien hun hele leven lang door. De oudste in een dierentuin levende alligatorschildpad werd 70 jaar oud. Hoe oud alligatorschildpadden in het wild kunnen worden weet helaas niemand. De alligatorschildpad kan met zijn hele krachtige kaken heel krachtige beten toebrengen. De beten zijn zo krachtig, dat ze bij mensen vingers en tenen kunnen afbijten en verder levensgevaarlijke bloedingen kunnen veroorzaken. Verder kan de schildpad zijn lange, ingetrokken nek razendsnel en heel ver uitsteken om een dier of mens te bijten.

Alligator-schildpad

Alligator snapping turtle
Macrochelys temminckii

Pas op, deze heeft hele krachtige kaken...

Adopteer een eigen Alligator-schildpad!

Wil je één of meerdere alligatorschildpadden adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • De alligatorschildpad één van de grootste soorten schildpadden ter wereld is?
  • Ze bij mensen makkelijk een vinger of teen kunnen afbijten?
  • Ze niet geschikt zijn als huisdier?