Algemene informatie

De bruinkopslingeraap komt voor in de regenwouden in het noorden van Zuid-Amerika en in Midden-Amerika. De bruinkopslingeraap doet zijn naam eer aan door van tak naar tak en van boom tot boom te springen. Om zo grote afstanden te overbruggen. Het is ook een echte boombewoner, die zelden of nooit op de grond komt.

Deze apen hebben lange, slanke ledematen en een grijpstaart die ze gebruiken bij het slingeren tussen de takken. De staart is veel langer dan het lichaam en meet 70-85 cm. Terwijl het lichaam in lengte varieert van 40-55 cm. Het gemiddelde gewicht van zowel de mannetjes als de vrouwtjes bedraagt 9 kg.

De vacht is lang en ruig met meestal een lichtere onderzijde. Rondom elk oog zit een witte ring. De schedel is zo gebouwd dat ze naar voren gerichte ogen hebben. Wat hen in staat stelt om nauwkeurig afstanden te schatten voor het slingeren van boom tot boom. De handen en voeten zijn aangepast aan het klimmen. Ze hebben een slecht ontwikkelde duim.

Het menu bestaat voornamelijk uit vruchten, maar daarnaast eet hij ook bladeren, boombast, jonge twijgjes en honing. Zo nu en dan eet hij ook dierlijk voedsel, zoals vogeleieren en insecten.

Deze slingerapen worden steeds meer bedreigd door ontbossing, mijnbouw en illegale jacht. Bruinkopslingerapen staan helaas zelfs in de top 25 van meest bedreigde primatensoorten in de wereld.

Wil je meehelpen hun leefgebied te beschermen? Klik dan op deze afbeelding:

 

Bruinkop-slingeraap

Black-headed spider monkey
Ateles fusciceps

Een in het wild bedreigde aap.

Adopteer een eigen Bruinkop-slingeraap!

Wil je één of beide bruinkopslingerapen adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • Dierenpark Zie-ZOO een project ondersteunt: Proyecto Washu?
  • "Eat chocolate, save the rainforest" het motto is?
  • De cacaoboeren in het leefgebied van de slingerapen een eerlijke prijs krijgen voor hun chocolade?
  • De slingerapen en hun leefgebied door dit project beschermd worden?
  • Jij dus kunt meehelpen met het beschermen van deze apen door deze chocolade te kopen?