Algemene informatie

De huiscavia is een knaagdier dat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. De huiscavia wordt vaak kortweg “cavia” genoemd. Hij heeft een gedrongen lichaam, korte poten, kleine haarloze oren en hij heeft geen staart. De huiscavia is een van de meest gehouden huisdieren in Europa. Deze dieren kunnen max. 30 cm lang worden, 1,5 kg zwaar en 8 jaar oud worden.

Huiscavia’s komen oorspronkelijk uit het Andesgebied en zijn daar ongeveer 3000 jaar geleden gedomesticeerd. “Gedomesticeerd” betekent dat deze diersoort door middel van selectieve fokkerij zich heeft aangepast aan het samenleven met de mens. Dit dier is in de landen Peru, Ecuador en Bolivia populair als voedseldier en wordt op de markt onder de naam “cuyvlees” verkocht. De huiscavia is een groepsdier. Huiscavia’s eten de hele dag door. En eten vaak hun eigen ontlasting omdat ze bepaald voedsel niet in één keer goed kunnen verteren. Als ze dat voedsel voor de tweede keer hebben opgegeten (in de vorm van ontlasting dus), dan wordt dat voedsel wél goed verteerd. In de biologie heet het eten van ontlasting (van zichzelf, van soortgenoten en van andere diersoorten) coprofagie.

Caviavrouwtjes zijn om de 14 tot 18 dagen bronstig mits ze niet zwanger zijn. Als een vrouwtje zwanger is duurt het 68 dagen voordat er 2 tot 4 jongen worden geboren. Cavia’s zijn nestvlieders. Dat betekent dat de jongen zijn al helemaal ontwikkeld zijn als ze worden geboren. Pasgeboren cavia’s dus al erg snel met de moeder meelopen. Cavia’s zijn 4 weken na de geboorte al vruchtbaar.

Huiscavia

Guinea pig
Cavia porcellus

Een knaagdier dat ook gegeten wordt...

Adopteer een eigen Huiscavia!

Wil je één of meerdere huiscavia's adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • Een andere naam voor de huiscavia "Guinees biggetje" is?
  • Huiscavia’s vroeger veel in laboratoria gebruikt werden als proefdier?
  • Huiscavia’s, net als mensen en chimpansees, niet in hun lichaam hun eigen vitamine C kunnen aanmaken?