Algemene informatie

De driekleureekhoorn is een soort eekhoorn. Hij hoort bij een familie van verschillende soorten knaagdieren met de naam “eekhoorns”. Dit is een hele grote familie knaagdieren, want die groep omvat 285 verschillende knaagdiersoorten. Bij Dierenpark Zie-ZOO leven er naast de driekleureekhoorn nog vier andere soorten uit de familie der eekhoorns. Dat zijn de Hudsoneekhoorn (Tamiasciurus hudsonicus), de Yucatan eekhoorn (Sciurus yucatanensis), de Alpenmarmot (Marmota marmota) en de zwartstaartprairiehond (Cynomys ludovicianus). Jullie lezen het goed: de Alpenmarmot en de zwartstaartprairiehond zijn ook eekhoorns. Alle andere soorten marmotten en alle andere soorten prairiehonden zijn ook eekhoorns.

De driekleureekhoorn heeft zijn naam te danken aan de bonte tekening van drie kleuren op zijn vacht. Zijn bonte vachttekening bestaat uit de kleuren zwart, wit en kastanjebruin. Deze eekhoornsoort heeft naast de naam “driekleureekhoorn” nog twee andere namen. Die twee namen zijn “Prévostklappereekhoorn” en “Prévosts klapperrat”, en beide namen zijn eerbetonen aan de Franse natuuronderzoeker Florent Prévost (1794-1870). Dat betekent dat de driekleureekhoorn met die twee namen naar de heer Prévost is vernoemd. Het woord “klapper” in “Prévostklappereekhoorn” en “Prévosts klapperrat” verwijst naar de klapperboom (Cocos nucifera). De klapperboom staat ook bekend onder de naam “kokospalm”. Deze twee namen bevatten het woord “klapper” omdat driekleureekhoorns in het wild veel tijd doorbrengen in de toppen van klapperbomen. Het woord “rat” in “Prévosts klapperrat” verwijst naar het hoofd van de driekleureekhoorn, die op een rattenhoofd lijkt.

De driekleureekhoorn komt in het wild voor in Zuidoost-Azië. Daar komt hij voor in Thailand, Indonesië, Maleisië en Brunei. Hij leeft in al die landen in regenwouden. In die regenwouden staan er boomsoorten die heel groot worden. En in die bomen leeft de driekleureekhoorn vooral in de middenlaag, de bovenlaag en het kronendak. In deze drie hele hoge boomlagen is hij buiten bereik van op de grond levende roofdieren. En beschermen de dicht op elkaar staande takken van de bomen hem tegen roofvogels. De roofvogels kunnen namelijk niet langs en door dicht op elkaar staande takken vliegen. In de regenwouden is de driekleureekhoorn vooral overdag en in de schemering actief. ’s Nachts slaapt deze diersoort in een holle boom. De driekleureekhoorn eet plantaardig en dierlijk voedsel en is daarmee een alleseter. In het wild eet hij vruchten, noten, zaden, bladeren, boombast, bloemen, knoppen, jonge scheuten, insecten, vogeleieren en jonge vogeltjes.

De driekleureekhoorn leeft meestal alleen of in paren. Het komt soms voor dat hij in kleine familiegroepjes leeft. Driekleureekhoorns die in dezelfde groep leven communiceren vaak met elkaar. Om ervoor te zorgen dat ze elkaar in het regenwoud niet kwijtraken. Ze communiceren met elkaar door met hun pluimstaart naar elkaar te zwaaien. En door naar elkaar op vogelgeluiden lijkende roepen te maken. Een vrouwelijke driekleureekhoorn die drachtig is, maakt een paar dagen voordat haar jongen worden geboren een nest voor hen. Dat nest is groot en gemaakt van takjes, twijgen en bladeren. Het nest maakt ze hoog tussen de takken van een boom of in een holte in een boom. Bij de driekleureekhoorn duurt de draagtijd 46-48 dagen voordat de jongen worden geboren. Per keer worden er twee tot vier jongen geboren.

Driekleur-eekhoorn

Prevost's squirrel
Callosciurus prevostii

Een kleurrijke eekhoorn.

Adopteer een eigen Driekleur-eekhoorn!

Wil je één of meerdere driekleureekhoorns adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • De driekleureekhoorn de kleurrijkste eekhoornsoort ter wereld is?
  • De driekleureekhoorn zijn lange staart gebruikt om zijn evenwicht te houden tijdens het lopen over takken?
  • De driekleureekhoorn meer plantaardig voedsel dan dierlijk voedsel eet?