Driekleur-eekhoorn
Prevost's squirrel
Callosciurus prevostii

Een kleurrijke eekhoorn.
De driekleureekhoorn is een soort eekhoorn. Hij hoort bij een familie van verschillende soorten knaagdieren met de naam “eekhoorns”. Dit is een hele grote familie knaagdieren, want die groep omvat 285 verschillende knaagdiersoorten. Bij Dierenpark Zie-ZOO leven er naast de driekleureekhoorn nog vier andere soorten uit de familie der eekhoorns: de Hudson eekhoorn (Tamiasciurus hudsonicus), de Yucatan eekhoorn (Sciurus yucatanensis), de Alpenmarmot (Marmota marmota) en de zwartstaartprairiehond (Cynomys ludovicianus). Jullie lezen het goed: de Alpenmarmot en de zwartstaartprairiehond zijn ook eekhoorns. Alle andere soorten marmotten en alle andere soorten prairiehonden zijn ook eekhoorns.
De driekleureekhoorn heeft zijn naam te danken aan de bonte tekening van drie kleuren op zijn vacht: zijn bonte vachttekening bestaat uit de kleuren zwart, wit en kastanjebruin. Deze eekhoornsoort heeft naast de naam “driekleureekhoorn” nog twee andere namen. Die twee namen zijn “Prévostklappereekhoorn” en “Prévosts klapperrat”, en beide namen zijn eerbetonen aan de Franse natuuronderzoeker Florent Prévost (1794-1870). Dat betekent dat de driekleureekhoorn met die twee namen naar de heer Prévost is vernoemd. Het woord “klapper” in “Prévostklappereekhoorn” en “Prévosts klapperrat” verwijst naar de klapperboom (Cocos nucifera), die ook bekend staat onder de naam “kokospalm”. Deze twee namen bevatten het woord “klapper” omdat driekleureekhoorns in het wild veel tijd doorbrengen in de toppen van klapperbomen. Het woord “rat” in “Prévosts klapperrat” verwijst naar het feit dat het hoofd van de driekleureekhoorn op het hoofd van een rat lijkt.
De driekleureekhoorn komt in het wild voor in Zuidoost-Azië. In Zuidoost-Azië komt deze diersoort voor in de landen Thailand, Indonesië, Maleisië en Brunei. De driekleureekhoorn leeft in al die landen in regenwouden. In die regenwouden staan er verschillende soorten bomen die heel groot worden. In die grote bomen leeft de driekleureekhoorn vooral in de middenlaag, de bovenlaag en het kronendak. In deze drie hele hoge lagen in de bomen is de driekleureekhoorn buiten het bereik van op de grond levende roofdieren, en beschermen de dicht op elkaar staande takken van de bomen hem tegen roofvogels, die er niet langs kunnen vliegen.
In de regenwouden is de driekleureekhoorn vooral overdag en in de schemering actief; ’s nachts slaapt deze diersoort in een holle boom. De driekleureekhoorn eet plantaardig voedsel en dierlijk voedsel. Een dier dat zowel plantaardig voedsel als dierlijk voedsel eet, heet een alleseter. In het wild eet de driekleureekhoorn vruchten, noten, zaden, bladeren, boombast, bloemen, knoppen, jonge scheuten, insecten, vogeleieren en jonge vogeltjes.
De driekleureekhoorn leeft meestal alleen of in paren. Het komt soms voor dat de driekleureekhoorn in kleine familiegroepjes leeft. Driekleureekhoorns die in dezelfde groep leven communiceren vaak met elkaar om ervoor te zorgen dat ze elkaar in het regenwoud niet kwijtraken. Ze communiceren met elkaar door met hun pluimstaart naar elkaar te zwaaien, en door naar elkaar op vogelgeluiden lijkende roepen te maken. Een vrouwelijke driekleureekhoorn die drachtig is, maakt een paar dagen voordat haar jongen worden geboren een nest voor hen. Dat nest is een groot nest gemaakt van takjes, twijgen en bladeren. Het nest maakt ze hoog tussen de takken van een boom of in een holte in een boom. Bij de driekleureekhoorn duurt de draagtijd 46 tot 48 dagen voordat de jongen worden geboren. Per keer worden er twee tot vier jongen geboren.
Prevost's squirrel
Callosciurus prevostii
Een kleurrijke eekhoorn.