Algemene informatie

De dwergmangoest komt voor van Oost- tot zuidelijk Centraal-Afrika. Deze soort is samen met de ruigharige dwergmangoest de kleinste mangoestensoort. Hij kan 28 cm lang worden en 350 g zwaar worden.  Dwergmangoesten kunnen ongeveer 8 jaar oud worden.

Dwergmangoesten leven het meest in savannes, graslanden, lichtbeboste streken en plaatsen met veel struiken en ze kunnen tot op een hoogte van 2000 meter voorkomen. Dit dier is voornamelijk overdag actief, zijn heel sociaal en leven in familiegroepen tot ongeveer 20 dieren. Daar is een strikte hiërarchie en er is altijd een dominant koppeltje. Het vrouwtje van het dominante koppeltje is de baas in de groep. Deze soort blijft altijd dicht bij een schuilplaats, dat zijn voornamelijk termietenheuvels maar ook holle bomen, holtes tussen keien en rotsen etc. Dwergmangoesten zie je ook vaker bij boerderijen mits er geen honden of katten zijn. Het dieet van de dwergmangoest bestaat voornamelijk uit insecten (zoals krekels, sprinkhanen en termieten) spinnen, hagedissen, vogeltjes, jonge zoogdiertjes en wilde vruchten.

Dwergmangoest

Common Dwarf Mongoose
Helogale parvula

De kleinste mangoestensoort

Adopteer een eigen Dwergmangoest!

Wil je je eigen dwergmangoest adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • Dwergmangoesten vaak een schuilplaats kiezen die vlak bij een bijen of wespennest ligt
  • Ze zo beter beschermd zijn tegen roofdieren
  • Neushoornvogels de mangoesten waarschuwen als er gevaar dreigt