Algemene informatie

De Grote Mara, pampahaas of Patagonische haas is een cavia-achtig knaagdier. De mara staat hoog op de poten en heeft grote, rechtopstaande oren en grote ogen. Hij heeft een korte, bruine vacht met een donkere, grijsachtige rugzijde. Op de romp wordt de vacht donkerder. Over de romp loopt een witte franje. Ook de buik is wit. De mara wordt 50 tot 75 centimeter lang met een 4,5 centimeter lang staartje en een lichaamsgewicht van acht à negen kilogram.

Mara’s leven in de droge, open struikwoestijnen en graslanden van Centraal- & Zuid-Argentinië. Het zijn dagdieren. Overdag grazen ze op korte grassen, kruiden en bladeren en twijgen van korte struiken of liggen de dieren te zonnebaden. ’s Nachts betrekken ze een zelf gegraven hol of het verlaten hol van een viscacha. Mara’s zijn goede renners en springers, en zullen bij gevaar snel wegrennen.

Mara’s leven in monogame paartjes. Het mannetje blijft zijn hele leven lang bij het vrouwtje. De drang van mannetjes om zich te binden aan een vrouwtje is zo sterk, dat ze zich soms al binden met onvolwassen vrouwtjes. Het vrouwtje loopt voorop, het mannetje loopt erachteraan en houdt de omgeving in de gaten. Terwijl het vrouwtje graast of zoogt, let het mannetje op de aanwezigheid van roofdieren, of houdt hij vrijgezelle mannetjes op een afstand. De twee dieren houden constant met elkaar contact door middel van een lage brom. Ook andere paartjes worden op een afstand gehouden, en worden weggejaagd als ze dichter dan 30 meter in de buurt komen. Enkel bij groot voedselaanbod tolereren paartjes andere mara’s in hun omgeving. Een paartje heeft meestal een woongebied van zo’n 40 hectare. De mara kan tot 15 jaar oud worden.

 

Grote Mara

Patagonian mara
Dolichotis patagonum

Een soort cavia op hoge poten...

Adopteer een eigen Grote Mara!

Wil je je eigen Grote Mara adopteren?
DAT KAN!!

Adopteren

Wist je dat?

  • De Grote Mara lijkt op een haas maar is verwant aan de cavia
  • Er naast de Grote Mara ook een Kleine Mara bestaat
  • Dat die Kleine Mara ook bij Dierenpark Zie-ZOO te vinden is
  • De IUCN status is: Near Threatened (gevoelig)