Algemene informatie

De grote mara, pampahaas of Patagonische haas is een cavia-achtig knaagdier. De grote mara staat hoog op de poten en heeft grote, rechtopstaande oren en grote ogen. Hij heeft een korte, bruine vacht met een donkere, grijsachtige rugzijde. Op de romp wordt de vacht donkerder. Over de romp loopt een witte franje. Ook de buik is wit. De grote mara wordt 50-75 cm lang met een 4,5 cm lang staartje en een lichaamsgewicht van 8-9 kg.

Grote mara’s leven in de droge, open struikwoestijnen en graslanden van Centraal- & Zuid-Argentinië. Het zijn dagdieren. Overdag grazen ze op korte grassen, kruiden en bladeren en twijgen van korte struiken of liggen de dieren te zonnebaden. ’s Nachts betrekken ze een zelf gegraven hol of het verlaten hol van een viscacha. Grote mara’s zijn goede renners en springers, en zullen bij gevaar snel wegrennen.

Grote mara’s leven in monogame paartjes. Het mannetje blijft zijn hele leven lang bij het vrouwtje. Het vrouwtje loopt voorop, het mannetje loopt erachteraan en houdt de omgeving in de gaten. Terwijl het vrouwtje graast of zoogt, let het mannetje op de aanwezigheid van roofdieren. Of houdt hij vrijgezelle mannetjes op een afstand. De twee dieren houden constant met elkaar contact door middel van een lage brom. Ook andere paartjes worden op een afstand gehouden. En worden weggejaagd als ze dichter dan 30 m in de buurt komen. Enkel bij groot voedselaanbod tolereren paartjes andere grote mara’s in hun omgeving. Een paartje heeft meestal een woongebied van zo’n 40 hectare. De grote mara kan tot 15 jaar oud worden.

 

Grote mara

Patagonian mara
Dolichotis patagonum

Een soort cavia op hoge poten.

Adopteer een eigen Grote mara!

Wil je één of meerdere grote mara's adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • Er naast de grote mara ook de kleine mara bestaat?
  • Dat die kleine mara ook bij Dierenpark Zie-ZOO te vinden is?
  • De IUCN-status is: Near Threatened (Gevoelig)?