Algemene informatie

De guirakoekoek heeft een lichaamslengte van ongeveer 34 centimeter en een gewicht tussen de 140 en 143 gram. Net als bij de meeste koekoeken heeft de vogel een relatief ruig verenkleed en hebben beide geslachten een vrijwel gelijk uiterlijk.

De romp is crèmekleurig en de vleugels en lange staart donkerbruin. De kop is donkerder gekleurd dan de romp en heeft roestbruine verlengde kruinveren, die de guirakoekoek als een kam kan opzetten. De snavel is oranje of geel gekleurd en de kale huid rond de ogen geel. De ogen zijn geel tot oranje, de poten blauwig grijs. Jonge vogels lijken sterk op een volwassen vogel, maar dan met witte vlekken op de buitenste vleugelveren, een zwart-witte snavel en lichtgrijze ogen. De guirakoekoek heeft een sterke geur.

De guirakoekoek heeft een groot verspreidingsgebied van ruim 10 miljoen vierkante kilometer dat een groot deel van Zuid Amerika.  De vogel komt voornamelijk voor in droog, open tot halfopen habitat, zoals savannes, pampa’s, weilanden en kustduinen. Hij komt voor van zeeniveau tot op een hoogte van 1200 meter. Door zijn voorkeur voor open gebied heeft de guirakoekoek kunnen profiteren van de uitbreiding van landbouwgebied. Hij wordt zelfs aangetroffen in parken en tuinen van buitenwijken.

De guirakoekoek is een zeer sociale vogel en houdt zich vaak op in groepen van zes tot acht vogels. Na de broedperiode kan dit aantal oplopen tot meer dan twintig vogels. Ze rusten dicht op elkaar.

De guirakoekoek is geen goede vlieger en verplaatst zich meestal zweefvliegend tussen twee bomen. In de vegetatie beweegt hij zich meestal huppend voort.

Guira koekoek

Guira cuckoo
Guira guira

Anders dan de koekoek zoals wij die kennen

Adopteer een eigen Guira koekoek!

Wil je je eigen Guira koekoek adopteren?
DAT KAN !

Adopteren

Wist je dat?

  • Deze koekoek GEEN eieren in het nest van een ander legt
  • Hij in zuid Amerika voorkomt
  • Het verschil tussen "hij" en "zij" bijna niet te zien is