Algemene informatie

De koesimanse is een soort zoogdier. Hij hoort bij een groep soorten zoogdieren met de naam “mangoesten”. Er leven in de wereld 34 soorten mangoesten. De koesimanse komt in het wild voor in West-Afrika, van Guinee in het westen tot in Ghana in het oosten. In West-Afrika leeft hij in regenwouden. Daarmee verschilt de koesimanse van alle andere mangoestensoorten. Zij hebben als leefgebied namelijk open graslanden en/of halfdroge struikgebieden. De koesimanse eet dierlijk en plantaardig voedsel en is daarmee een alleseter. In het wild eet hij insecten, krabben (hij gaat ondiep water in om de krabben te vangen), larven, reptielen en vruchten. Voor het opsporen van voedsel gebruikt de koesimanse zijn uitstekende zicht en zijn sterke reukvermogen. Tijdens het zoeken naar krabben onder water gebruikt hij echter alleen zijn zicht. Als hij onder water zou proberen te ruiken, dan zou hij namelijk water in zijn neus krijgen.

In West-Afrika zien mensen koesimansen die in de buurt van dorpen en andere woonplaatsen leven als bestrijders van insecten en gifslangen. En daarom zijn de mensen blij om die koesimansen te zien. Blij zijn met koesimansen als natuurlijke bestrijders van insecten en gifslangen is niet zonder redenen. Insecten kunnen namelijk uitgroeien tot plagen voor de landbouw. En veel soorten gifslangen zijn voor mensen gevaarlijk. Mensen kunnen namelijk aan een gifslangenbeet overlijden. Of door een gifslangenbeet op de plek van de beet afstervende huid krijgen tot een lichaamsdeel (zoals een been) kwijtraken. De koesimanse is een zeer sociale diersoort die op verschillende manieren met andere koesimansen samenleeft. Hij kan leven in koppels, zowel bestaande uit een vrouwtje en een mannetje als bestaande uit twee individuen van hetzelfde geslacht. Ook kan hij leven in kleine familiegroepen van 3-24 individuen.

Samenlevende koesimansen houden contact met elkaar door naar elkaar te fluiten. Dat gebeurt tijdens het reizen door de regenwouden waarin zij leven. Daar staan er veel struiken en andere planten met veel bladeren en takken dicht op elkaar. Hierdoor kunnen zeker koesimansen die in het regenwoud verder weg van elkaar zijn, elkaar niet altijd zien. Maar ze kunnen elkaar daarentegen altijd horen. Dat fluiten is dus heel handig in het regenwoud. Een koppel/familiegroep koesimansen leeft in een territorium. En verdedigt dat territorium tegen andere koppels/familiegroepen koesimansen en tegen andere diersoorten tot en met de grootte van een Labrador-retriever. Voor diersoorten groter dan een Labrador-retriever vluchten koesimansen weg naar schuilplaatsen. Vanuit hun schuilplaatsen houden ze met hun gehoor en reuk in de gaten of de grote indringer nog in hun territorium is. Pas als ze horen en/of ruiken dat de indringer hun territorium heeft verlaten, komen ze uit hun schuilplaatsen tevoorschijn.

Koesimanse

Common kusimanse
Crossarchus obscurus

Een soort mangoest met een lange snuit.

Adopteer een eigen Koesimanse!

Wil je één of beide koesimansen adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • De koesimanse kan klimmen?
  • De koesimanse echter weinig klimt omdat bijna al zijn dagelijkse bezigheden zich op de grond afspelen?
  • De koesimanse lange klauwen heeft om makkelijker mee in de grond te kunnen graven?