Algemene informatie

De Luzonnevelrat heet voluit “noordelijke Luzonnevelrat”. Die lange naam verwijst naar twee feiten. Het eerste feit is dat hij een soort rat is die leeft in het noorden van het eiland Luzon. Luzon hoort bij het Aziatische land de Filippijnen. Het tweede feit is dat het in Noord-Luzon leeft in bergen op zulke hoogte, dat het daar in nevel (mist) leeft. Voor een rattensoort is de nevelrat heel groot. Hij is namelijk 1,9-2,6 kg zwaar. En is van het puntje van zijn snuit tot en met het uiteinde van zijn staart 75-77 cm lang. Als de Luzonnevelrat jongen heeft, dan leeft het in gezinnen. Een nevelrattengezin bestaat uit een moeder, een vader en 1-2 jongen. De meeste andere rattensoorten leven niet in gezinnen. Omdat bij die rattensoorten de aanstaande ouders nadat ze hebben gepaard ieder hun eigen weg gaan. Bij die rattensoorten brengt alleen de moeder haar jongen groot.

De noordelijke Luzon nevelrat leeft in het wild alleen op Luzon, en nergens anders in de hele wereld. Een diersoort dat in het wild in slechts één specifiek gebied voorkomt en nergens anders in de hele wereld, heet een endeem. Op Luzon leeft de nevelrat in bossen en struikgewas. In al zijn leefgebieden komt de nevelrat voor van zeeniveau tot op een hoogte van 2200 meter in de bergen. Op zulke grote hoogten zit er minder zuurstof in de lucht dan op zeeniveau en lagere hoogten. En veel diersoorten kunnen niet overleven in zulke omstandigheden omdat hun lichamen niet op weinig zuurstof zijn aangepast. Nevelratten hebben lichamen die dat wel zijn. En daardoor hebben zij in de bergen van Luzon leefgebieden die zij met weinig andere diersoorten (concurrenten) hoeven te delen.

Luzonnevelrat

Northern Luzon giant cloud rat
Phloeomys pallidus

Een hele grote soort rat.

Adopteer een eigen Luzonnevelrat!

Wil je één of meerdere noordelijke Luzonnevelratten adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • De noordelijke Luzonnevelrat in het wild bedreigd is?
  • Voor de inwoners van Luzon er voorlichtingscampagnes over de Luzonnevelrat zijn?
  • Het Europese fokprogramma voor de Luzonnevelrat in dierentuinen wordt geleidt vanuit de dierentuin van Praag in Tsjechië?