Algemene informatie

Pademelons zijn een geslacht van kangoeroes dat voorkomt in oostelijk Australië, Tasmanië, Nieuw-Guinea en de eilandgroepen Bismarck-archipel en Aru-eilanden. Hun naam is een verbastering van “badimaliyan“, een woord uit de taal van de Dharuk Aboriginals. Er bestaan 7 verschillende soorten pademelons. De pademelonsoort die bij Dierenpark Zie-ZOO is te zien is de De Bruijnpademelon (Thylogale brunii). De De Bruijnpademelon is vernoemd naar de Nederlandse reiziger, schilder en schrijver Cornelis de Bruijn (1652-1727); “De” en “Bruijnpademelon” horen dus bij elkaar in deze naam en het is in de Nederlandse taal daarom taalkundig correct om “De De Bruijnpademelon” te schrijven en te zeggen. Deze pademelonsoort is naar Cornelis de Bruijn vernoemd omdat deze persoon in 1706 in een privédierentuin in Indonesië een exemplaar van deze pademelonsoort zag en van dat exemplaar een tekening en een beschrijving in een reisverslag maakte. Voordat mensen in Europa dat reisverslag met tekening en beschrijving lazen was De De Bruijnpademelon in Europa helemaal onbekend, dus dankzij Cornelis de Bruijn is deze pademelonsoort ook in Europa bekend.

De pademelons zijn de kleinste kangoeroeachtigen uit de familie Macropodidae. Ze onderscheiden zich van andere kangoeroesoorten door de korte, dikke, vrijwel haarloze staart. Bovendien bewegen de pademelons zich over het algemeen voort op vier poten en slechts zelden springen ze rond op alleen de achterpoten zoals de andere kangoeroes dat doen.

De pademelons zijn bewoners van dichtbegroeide bosgebieden, waaronder tropisch regenwouden en eucalyptusbossen. Ze leven solitiar of in kleine groepen. De pademelons zijn vooral actief in de schemering of ’s nachts. Deze kangoeroes voeden zich met grassen, bladeren en afgevallen vruchten.

Pademelon

Pademelon
Thylogale

Er bestaan wel 7 verschillende soorten!

Adopteer een eigen Pademelon!

Wil je één of meerdere De Bruijnpademelons adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • De pademelon een soort wallaby is?
  • De pasgeboren baby wel 7 maanden in de buidel blijft zitten?
  • Hij met de achterpoten op de grond roffelt als er gevaar is?