Algemene informatie

De rotscavia heet ook wel rotsmoko. Het is een zoogdier uit de familie van de cavia-achtigen. De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door F. Cuvier in 1825.

De rotsmoko of rotscavia komt voor in droge, dorre rots- en berggebieden in het oosten van Brazilië. Bij schemer en ’s nachts graaft hij in de bodem naar voedsel en klimt in bomen om bladeren te eten. Overdag slaapt hij tussen rotsen en kloven, in holen van andere dieren of onder doornstruiken. Rotscavia’s leven in harems met een strikte rangorde. Wanneer een vrouwtje seksueel ontvankelijk is, maken zij en het dominante mannetje elkaar uitgebreid het hof. Het vrouwtje werpt een tot twee jongen per keer en kan dat wel drie keer per jaar doen. Rotscavia’s worden zo’n 8 tot 10 jaar oud.

Rotscavia

Rock cavy
Kerodon rupestris

Is het een cavia?

Adopteer een eigen Rotscavia!

Wil je je eigen rotscavia adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • Beide ouderdieren voor de jongen zorgen
  • De laatste 10 jaar de populatie in het wild met 30% is verminderd
  • Dat dat komt omdat mensen ze jagen voor het vlees