Algemene informatie

De naam Siberische wezel verwijst naar een deel van het gebied waar hij in het wild leeft, namelijk Siberië. Siberië is de naam van het Aziatische deel van Rusland. (Rusland ligt voor een deel in Azië en voor een deel in Europa.) Behalve in Siberië leeft de Siberische wezel ook in andere streken in Azië. Een andere naam die in het Nederlands voor de Siberische wezel wordt gebruikt is kolonok. Kolonok is de Russischtalige naam voor dit dier. De Siberische wezel is een marterachtige. Marterachtige is weer de naam voor iedere soort zoogdier die hoort bij de familie van de marterachtigen. Bij deze familie horen onder andere ook de gewone wezel (Mustela nivalis) en de fret (Mustela putorius furo). De vacht van de Siberische wezel is voor het grootste deel vuurrood van kleur. Dat is de reden waarom de Siberische wezel in het Duits Feuerwiesel (“vuurwezel”) heet.

In koudere streken in Azië krijgt de wezel elke herfst een dikke wintervacht om daarmee de ijskoude herfst en winter mee door te komen. De wintervacht is heel dicht, zacht, pluizig en met haren van 3-4 cm lang heel dik. In streken in Azië waar de herfst en winter minder koud of helemaal niet koud zijn, blijft de vacht van de wezel het hele jaar door dun. Bij de Siberische wezel zorgt alleen de moeder voor haar jongen. Dat komt omdat de aanstaande moeder en vader nadat zij met elkaar hebben gepaard ieder hun eigen weg gaan. De vader helpt dus niet mee met het zorgen voor de jongen, en brengt ook geen tijd door met hen. Bij de Siberische wezel duurt de draagtijd iets meer dan een maand. Per keer krijgt een vrouwtje 6 tot 10 jongen.

Pasgeboren jonge Siberische wezels zien er heel anders uit dan hun ouders. Jongen zijn namelijk naakt, ze wegen maar 6 tot 7 gram en kunnen nog helemaal niet zien en horen. Pas na enkele maanden zijn de jongen zoals hun ouders. De moeder is heel zorgzaam voor haar jongen en beschermd hen tegen roofdieren en andere wezels.

Siberische wezel

Siberian weasel
Mustela sibirica

Wordt ook wel kolonok genoemd.

Adopteer een eigen Siberische wezel!

Wil je één of beide Siberische wezels adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • Er wereldwijd maar enkele dierentuinen zijn met Siberische wezels?
  • De vrouwtjes ongeveer 5 cm kleiner zijn dan de mannetjes?
  • De familie marterachtigen wel 70 soorten kent?