Algemene informatie

De sneeuwpanter is een zoogdier dat hoort bij de familie van de katachtigen. Bij de katachtigen horen onder andere ook de panter (Panthera pardus), ook wel luipaard genoemd. En de huiskat (Felis lybica catus). De sneeuwpanter heeft zijn naam te danken aan drie feiten. Het eerste feit is dat hij in het wild in omgevingen leeft waar er vaak sneeuw of altijd sneeuw ligt. Het tweede feit is dat zijn vacht grotendeels witachtig is (de vlekken op zijn vacht zijn zwart). Het derde feit is dat hij door de vlekken op zijn vacht op de panter lijkt.

De sneeuwpanter heeft in het Nederlands ook de namen “sneeuwluipaard” (omdat de panter Panthera pardus ook “luipaard” heet) en “irbis”. De naam “irbis” is uit het Russisch overgenomen en is de Russischtalige naam voor deze diersoort. Het Nederlands gebruikt ook “irbis” omdat de sneeuwpanter voorkomt in Rusland en een aantal andere landen waar men Russisch spreekt.

De sneeuwpanter leeft in het wild in Centraal-Azië en Zuid-Azië. Van Oezbekistan in het westen tot in China in het oosten. En van Rusland in het noorden tot in India in het zuiden. (Rusland ligt voor een deel in Azië en voor een deel in Europa.) In Centraal-Azië en Zuid-Azië leeft de sneeuwpanter in hooggebergte en bergen. Hij leeft in dat hooggebergte en die bergen in omgevingen met laagstaande planten. In dat hooggebergte en die bergen leeft de sneeuwpanter op 3000 m tot 4500 m. En in het noorden van zijn verspreidingsgebied leeft hij in hooggebergte en bergen ook op hoogtes lager dan 3000 m.

De sneeuwpanter eet dierlijk voedsel en is daarom een vleeseter. In het wild eet hij andere zoogdieren en vogels. Zoogdieren die prooien zijn voor de sneeuwpanter zijn vooral verschillende soorten wilde geiten, wilde schapen, wilde zwijnen, herten en muskusherten. (Muskusherten hebben het woord “-herten” in hun naam omdat zij op herten lijken, zonder dat zij ook echte herten zijn).

Sneeuwpanter

Snow leopard
Panthera uncia

Een zeldzame grote katachtige.

Adopteer een eigen Sneeuwpanter!

Wil je één of beide sneeuwpanters adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • De sneeuwpanter, anders dan andere grote katachtigen, niet kan brullen?
  • De sneeuwpanter zijn staart als deken gebruikt om zichzelf warm te houden tijdens het slapen?
  • De sneeuwpanters bij Dierenpark Zie-ZOO meedoen aan het EEP (Europees fokprogramma) voor die diersoort?