Algemene informatie

We hopen op niet te lange termijn sneeuwpanters bij Dierenpark Zie-ZOO te verwelkomen!

De sneeuwpanter is een zoogdier dat hoort bij de familie van de katachtigen. Bij de katachtigen horen onder andere ook de panter (Panthera pardus), ook wel luipaard genoemd, en de huiskat (Felis lybica catus). De sneeuwpanter heeft zijn naam te danken aan drie feiten: in het wild leeft hij in omgevingen waar er vaak sneeuw of altijd sneeuw ligt, zijn vacht is grotendeels witachtig (de vlekken op zijn vacht zijn zwart) en hij lijkt door de vlekken op zijn vacht op de panter. De sneeuwpanter staat in het Nederlands ook bekend onder de namen “sneeuwluipaard” (omdat de panter Panthera pardus dus ook “luipaard” heet) en “irbis”. De naam “irbis” is uit het Russisch overgenomen en is de Russischtalige naam voor deze diersoort. De Nederlandse taal gebruikt ook de naam “irbis” omdat de sneeuwpanter in het wild voorkomt in Rusland en een aantal andere landen waar Russisch wordt gesproken.

De sneeuwpanter leeft in het wild in Centraal-Azië en Zuid-Azië, van Oezbekistan in het westen tot in China in het oosten, en van Rusland in het noorden tot in India in het zuiden. (Voor de lezers die denken: “Rusland ligt toch in Europa?”: jullie en wij hebben allebei gelijk, want Rusland ligt voor een deel in Europa en voor een deel in Azië.). In Centraal-Azië en Zuid-Azië leeft de sneeuwpanter in hooggebergte en bergen. In dat hooggebergte en die bergen leeft hij in omgevingen met laagstaande planten. In dat hooggebergte en die bergen leeft de sneeuwpanter op 3000 m tot 4500 m, en in het noordelijkste deel van zijn verspreidingsgebied leeft hij in hooggebergte en bergen ook op hoogtes die lager zijn dan 3000 m.

De sneeuwpanter eet dierlijk voedsel en is daarom een vleeseter. In het wild eet hij andere zoogdieren en vogels. De zoogdieren die door de sneeuwpanter worden bejaagd zijn vooral verschillende soorten wilde geiten, wilde schapen, wilde zwijnen, herten en muskusherten (muskusherten hebben het woord “-herten” in hun naam omdat zij op herten lijken, zonder dat zij ook echte herten zijn).

Sneeuwpanter

Snow leopard
Panthera uncia

Een zeldzame grote katachtige.

Adopteer een eigen Sneeuwpanter!

Wil je deze diersoort ondersteunen? Fijn als je dan een sneeuwpanter adopteert!

Adopteren

Wist je dat?

  • De sneeuwpanter, anders dan andere grote katachtigen, niet kan brullen
  • De sneeuwpanter zijn staart als deken gebruikt om zichzelf warm te houden tijdens het slapen
  • De sneeuwpanters bij Dierenpark Zie-ZOO meedoen aan het EEP (Europees fokprogramma) voor die diersoort