Algemene informatie

De Toulouse gans is geen wilde diersoort, maar een huisdierras. De Toulouse gans komt oorspronkelijk uit de omgeving van de stad Toulouse, vandaar de naam. Als ras bestaat de Toulouse gans al heel lang: de oudste schriftelijke vermelding van dit ras komt uit het jaar 1555. Zowel in Frankrijk als in andere landen wordt de Toulouse gans gehouden voor de eieren, de donsveren om daar kussens mee op te vullen, het vlees en de ganzenlever. Van de lever wordt weer onder andere ganzenleverterrine en ganzenleverpaté gemaakt. Omdat de productie van ganzenlever vaak op een dieronvriendelijke manier wordt gedaan, is de productie van ganzenlever in veel landen (waaronder Nederland) verboden. Behalve voor gebruik voor grondstoffen wordt de Toulouse gans ook gehouden als waakdier (zoals waakhonden worden gehouden; Toulouseganzen kunnen net als andere ganzen een hard lawaai maken als er indringers in de buurt zijn) en/of als hobbydieren.

De Toulouse gans lijkt met de grijze tot grauwbruine kleuren van zijn verenkleed en de oranje snavel en poten veel op de wilde grauwe gans, die ook in Nederland in het wild leeft. Verder verschillen deze twee ganzen qua uiterlijk van elkaar doordat de Toulouse gans veel zwaarder is gebouwd dan de grauwe gans.

Van de Toulouse gans bestaan er twee typen binnen dat ras die qua uiterlijk van elkaar verschillen: er bestaat een heel zwaar gebouwd type, die onder zijn kin een keelflap heeft zitten, en een veel minder zwaar gebouwd type, die geen keelflap heeft. Een keelflap is een onbeweeglijke stuk huid die onder aan de kin van een dier hangt. Ook veel hondenrassen hebben een keelflap, zoals de Engelse buldog.

Toulouse ganzen zijn tegenwoordig niet meer zo algemeen zoals ze ooit waren en zijn nu zeldzaam. Dat komt doordat er vanaf de jaren ’90 steeds minder pluimveebedrijven waren die dit ras wilden houden, waardoor de Toulouse gans snel meer en meer verdween. Het aantal Toulouse ganzen in Europa nam zo snel af, dat dit ras dreigde uit te sterven. Om de Toulouse gans voor uitsterven te behoeden, werden er door kweekcentra, dierentuinen en particulieren kweekprogramma’s gestart om het aantal Toulouse ganzen in Europa te vergroten. Dat is gelukt.

Toulouse gans

Toulouse goose
Anser Anser domesticus

Een oud huisdierras...

Adopteer een eigen Toulouse gans!

Wil je je eigen Toulouse gans adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • Deze gans wel 10 kilo zwaar kan worden
  • Ze wel 30 jaar oud kunnen worden
  • Ze in Frankrijk die ouderdom meestal niet halen....