Algemene informatie

Deze duif komt van oorsprong uit Nieuw Guinea, waar hij in de laaglanden en vochtige bossen leeft. Daar scharrelt hij voornamelijk rond op de grond. De Victoria kroonduif houdt erg van vruchten, zaden en bessen. De kroonduif dankt zijn naam aan de ‘kroon’ op zijn kop, een waaiervormige verenrij. Kroonduiven broeden hun ene ei in vier weken uit. Na een maand vliegt het jong uit. De eerste anderhalve maand wordt het nog door pap en mam gecoacht, maar dan moet hij het toch echt zelf doen. Kroonduiven kunnen oud worden, 20 jaar is niet uitzonderlijk.

Duiven zijn in zoverre vreemde vogels, dat ze een soort melk produceren om hun jongen mee te voeren. Zowel de doffer (het mannetje) als de duif (het vrouwtje) produceert deze melk in de krop. Het jong leeft de eerste paar dagen alleen van deze melk. De Victoria kroonduif is de grootste nog levende duivensoort. Zijn grotere broertje was de dodo. Deze woog zo’n veertien kilogram. Omdat Victoria kroonduiven zo groot zijn, zijn ze geliefd als voedsel onder de inheemse bevolking van Nieuw-Guinea. Mede hierdoor hebben ze de status ‘kwetsbaar’.

Victoria kroonduif

Victoria crowned pigeon
Goura victoria

Broertje van de Dodo ?

Adopteer een eigen Victoria kroonduif!

Wil je je eigen Victoria kroonduif adopteren?
DAT KAN !

Adopteren

Wist je dat?

  • Ze ook wel waaierduif genoemd worden
  • De inheemse bevolking van Nieuw-Guinea ze wel lust?
  • De duif mede daarom de status "kwetsbaar" heeft