Algemene informatie

Er worden twee ondersoorten van de krokodilstaarthagedis erkend: de Chinese (Shinisaurus crocodilurus crocodilurus) en de Vietnamese (Shinisaurus crocodilurus vietnamensis). De Chinese ondersoort werd in 1930 beschreven door de Duitse zoöloog Ahl. De Vietnamese ondersoort werd pas in 2016 beschreven door Mona van Schingen. De soortaanduiding crocodilurus betekent vrij vertaald ‘krokodilachtige staart’. De wetenschappelijke geslachtsnaam Shinisaurus is een eerbetoon aan de Chinese professor Shu-szi Sin.

De hagedis werd lange tijd tot de familie knobbelhagedissen (Xenosauridae) gerekend maar wordt tegenwoordig vanwege de sterk afwijkende fysiologie en levenswijze als de enige vertegenwoordiger van de familie Shinisauridae gezien.

De Vietnamese krokodilstaarthagedis is een middelgrote hagedis die voorkomt in afgelegen zoetwater- en bosgebieden in het zuiden van China en het noorden van Vietnam. De hagedis is semi-aquatisch en leeft op de berghellingen bij stromende of stilstaande wateren. Deze pas recent beschreven ondersoort is zeer zeldzaam en meteen ernstig bedreigd door vernietiging van zijn leefgebied (mijnindustrie). Ook is de hagedis populair als huisdier. Waarschijnlijk zijn er minder dan 1000 exemplaren in Vietnam. Door de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN is de beschermingsstatus ‘bedreigd’ toegewezen (Endangered of EN).

Vietnamese krokodilstaart-hagedis

Vietnamese crocodile lizard
S. c. vietnamensis (afkorting)

Heeft de staart van een krokodil?

Adopteer een eigen Vietnamese krokodilstaart-hagedis!

Wil je één of beide Vietnamese krokodilstaarthagedissen adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • Deze hagedis zowel op het land als in het water kan leven?
  • Het beestje carnivoor is en vooral insecten eet?
  • Ze bij gevaar langdurig stofstijf kunnen blijven staan?