Algemene informatie

De Vietnamese krokodilstaarthagedis is een hagedis die in het noorden van het Aziatische land Vietnam leeft. Zijn volledige wetenschappelijke naam is Shinisaurus crocodilurus vietnamensis. Hij is een ondersoort van de Chinese krokodilstaarthagedis (Shinisaurus crocodilurus). Van de Chinese krokodilstaarthagedis bestaat er nog een ondersoort. Die ondersoort heet ook “Chinese krokodilstaarthagedis” en zijn wetenschappelijke naam is Shinisaurus crocodilurus crocodilurus. De Chinese ondersoort heeft dus precies dezelfde Nederlandstalige naam als de diersoort waar hij bij hoort. Dat is zo omdat hij van alle twee de ondersoorten als eerste voor de wetenschap werd ontdekt en beschreven. Dat de Chinese ondersoort als eerste voor de wetenschap werd ontdekt en beschreven is ook de reden waarom hij in zijn wetenschappelijke naam twee keer achter elkaar het woord crocodilurus heeft.

De Chinese ondersoort werd in 1930 voor de wetenschap ontdekt en voor het eerst voor de wetenschap beschreven. De Vietnamese ondersoort werd pas in 2016 voor de wetenschap ontdekt en voor het eerst voor de wetenschap beschreven. De wetenschappelijke geslachtsnaam Shinisaurus is een eerbetoon aan de Chinese bioloog Shu-szi Sin (1894-1977). Shinisaurus betekent “Sin-hagedis”. De soortaanduiding en ondersoortaanduiding crocodilurus betekenen  “krokodilachtige staart”. De ondersoortaanduiding vietnamensis betekent “leeft in Vietnam”. Shinisaurus crocodilurus crocodilurus betekent dus “Sin-hagedis met een krokodilachtige staart met een krokodilachtige staart”. Shinisaurus crocodilurus vietnamensis betekent dus “Sin-hagedis met een krokodilachtige staart die in Vietnam leeft”.

De Vietnamese krokodilstaarthagedis leeft in het noorden van Vietnam in afgelegen zoetwatergebieden en bosgebieden. De hagedis is semi-aquatisch en leeft op de berghellingen bij stromende of stilstaande wateren. Hij is zeer zeldzaam en meteen ernstig bedreigd door vernietiging van zijn leefgebieden door de mijnindustrie. Ook is de hagedis populair als huisdier. Waarschijnlijk zijn er minder dan 1000 exemplaren in Vietnam. Door de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN is de conservatiestatus “Bedreigd” toegewezen.

Vietnamese krokodilstaart-hagedis

Vietnamese crocodile lizard
S. c. vietnamensis (afkorting)

Heeft de staart van een krokodil?

Adopteer een eigen Vietnamese krokodilstaart-hagedis!

Wil je één of beide Vietnamese krokodilstaarthagedissen adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • Deze hagedis zowel op het land als in het water kan leven?
  • Het beestje carnivoor is en vooral insecten eet?
  • Ze bij gevaar langdurig stofstijf kunnen blijven staan?