Die baardgier (of lammergier) woont in de Alpen! Want Dierenpark ZiE-ZOO sponsort een gps-Tag (zender) van een jonge lammergier via de Vulture Conservation Foundation (VCF). Hij is  “Ricky-Rico Livigno” genoemd en is op 13 juni 2022 geringd op het nest. Dit nest is gelegen op een steile berghelling in het Stelvio National Park vlakbij Livigno, Italie. De vogel was bij het ringen ongeveer 3 maanden oud. Dat betekent dat de vogel rond half maart uit het ei gekropen is. Met een broedtijd van gemiddeld 54 dagen betekent dit dat het ei eind januari 2022 is gelegd.

De gier heeft heeft de naam “Ricky-Rico Livigno” gekregen ter nagedachtenis aan een lokale natuurbeschermer. Het is een jong van Cic en Moische. Beide oudervogels zijn uitgezet in het kader van het Europese herintroductieprogramma, gemanaged door de Vulture Conservation Foundation. Het vrouwtje heet Moische en is op 13-3-1991 geboren in het gespecialiseerde broedcentrum Haringsee in Wenen. Zij is op 9-7-1991 losgelaten nabij Zernez, Zwitserland. Dat is op ongeveer 20 km van haar huidige broedplek. Lammergieren gaan broeden vlakbij de plek waar ze hun eerste vlucht maken. Op dit gegeven is de strategie van de herintroductie gebaseerd. Cic is het mannetje, hij is op 2 maart 1993 uit het ei gekropen in de dierentuin van Dortmund. Hij is op 14-6-1993 losgelaten nabij Zernez, Zwitserland. Het paar is in 1999 begonnen met broeden nabij Livigno. Zij vormen het broedpaar wat momenteel het langste bij elkaar is in de gehele Alpen. Het perfecte voorbeeld van de werking van het herintroductieprogramma, en het belang van dierentuinen hiervoor! Het jong is trouwens het vierde wild-hatched (in het wild geboren) Lammergier-jong wat in Italië ooit van een GPS-zender is voorzien.

Inmiddels is de jonge baardgier(lammergier) online te volgen. Nieuwsgierig waar Ricky-Rico Livigno zit? Klik op de kaart.

Wil je meer weten over de andere uitgezette gieren? Klik dan op het logo van  VCF.

Online doneren

Je kunt snel en makkelijk onze dieren helpen door online te doneren.

Doneren