UNIEK: NU BAARDGIEREN

18 juli 2024

GROOT NIEUWS

Baardgieren vanaf nu te bewonderen in Dierenpark ZiE-ZOO

Op woensdag 17 juli was het zover, een jong koppel baardgieren is gearriveerd in Dierenpark ZiE-ZOO in Volkel. De twee jonge vogels zijn afkomstig uit een gespecialiseerd kweekcentrum in Oostenrijk (Richard Faust Centre). Dierenpark ZiE-ZOO is het enige dierenpark in Nederland waar een koppel baardgieren te zien is.

Gieren zijn de ‘opruimers’ van de natuur. Ze zorgen ervoor dat kadavers in zijn geheel opgeruimd worden. Baardgieren zijn zeer gespecialiseerd, ze eten het liefst botten en beenmerg. De sterke maagsappen van de gier zorgen voor de vertering van de botten.

De baardgier is de zeldzaamste gier in Europa, ondanks dat populaties in sommige landen weer toenemen dankzij herintroductie. Dit is het kweken van gieren in dierentuinen en kweekcentra, waarna de jongen worden uitgezet in de vrije natuur. Bedreigingen voor baardgieren zijn onder andere vergiftiging, voedseltekort en aanvaringen met windmolens of hoogspanningsmasten.

Om ervoor te zorgen dat baardgieren nog lang in Europa blijven rondvliegen werkt Dierenpark ZiE-ZOO mee aan het herintroductieprogramma voor deze soort. De jongen die deze vogels gaan voortbrengen worden weer uitgezet in de vrije natuur van Europa. De baardgieren zijn te bewonderen in het nieuw gebouwde berggebied bij Dierenpark ZiE-ZOO in Volkel. Hun verblijf is speciaal ontworpen, speciaal voor het uitzettingsprogramma. De vogels moeten zo min mogelijk contact hebben met mensen.

Kom je ook kijken?

Foto’s: Timothy Raymond en Vivianne de Kok

GROOT NIEUWS

24 mei 2024

Stellers zeearend uit het ei gekropen in Dierenpark ZiE-ZOO Volkel

In Dierenpark ZiE-ZOO is een Stellers zeearend uit het ei gekropen. Het is voor ZiE-ZOO en het koppel arenden het eerste jong. Het arendsjong groeit gestaag en beiden ouders zijn zeer zorgzaam.

Met een gewicht van 5 tot 9 kilo en een grootte van 85 tot 105 centimeter behoren ze tot één van de grootste arendsoorten ter wereld. Stellers zeearenden komen oorspronkelijk voor in Rusland, China, Korea en Japan. Ze leven in de buurt van meren, rivieren en kustgebieden. Het voedsel van deze arenden bestaat uit: vis, watervogels, zoogdieren en aas.

De populatie Stellers zeearenden in het wild bestaat naar schatting uit 5000 vogels. De populaties gaan achteruit. Mogelijke oorzaken van de dalende aantallen zijn: verdwijning van het leefgebied, overbevissing, vervuiling en houtkap. Stellers zeearenden staan als kwetsbaar op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN (international union for conservation of nature and natural resources). Om deze prachtige arend te behouden wordt er een internationaal  fokprogramma opgestart waar in de toekomst ook herintroductie (het uitzetten van door dierentuinen gefokte vogels in het wild) tot de mogelijkheden kan gaan behoren.

MOEDERS GRATIS

30 april 2024

Geef je moeder dit jaar een gezellige onvergetelijke MOEDERDAG!

ALLE KINDEREN MOGEN HUN MOEDER GRATIS MEENEMEN DEZE MOEDERDAG*

Dat is nog eens een mooi moederdag kadootje …. het kost je geen zakgeld en je hoeft het niet eens in te pakken …

Actie alleen geldig op zondag 12 mei 2024.

We zijn ook die dag open van 10.00 tot 17.30 uur.

* (per betalend kind op moederdag 1 moeder gratis toegang)

 

GEWONNEN !

11 april 2024

NIEUWSFLITS….. Dierenpark ZiE-ZOO wint bij Omroep Brabant de verkiezing voor de “De Beste Commercial 2023”!

WE HEBBEN GEWONNEN!

Het betreft de verkiezing voor de beste reclames bij Omroep Brabant, een prijs die ieder jaar wordt uitgereikt.

Er zijn drie categorieën: ‘Online’, ‘Televisie’ en ‘Radio’. En wij zijn de winnaar in de categorie Televisie.

De Beste is gekozen via een stemming door het publiek. Het betreffende TV spotje kun je zien op de homepage van deze website.

En iedereen die op ons gestemd heeft: heel erg bedankt voor jullie stem!

Agenda

11 april 2024

 

Noteer de data want…. de agendaplanning voor de komende maanden is bekend!

Zoals je ziet zijn er weer allerlei activiteiten gepland in Dierenpark ZiE-ZOO. Houdt voor meer informatie onze Facebook in de gaten!

Kameeltje geboren !

01 maart 2024

2024 is een schrikkeljaar en dus hebben we een extra dag dit jaar: donderdag 29 februari. In Dierenpark ZiE-ZOO is deze dag heel bijzonder begonnen met de geboorte van een jong kameeltje. Het is één van de eerste geboortes dit jaar in het dierenpark.

Dat het kameeltje juist op 29 februari geboren is, maakt het nog éxtra speciaal. En goed nieuws voor het jonkie zelf: ook al is ‘ie maar eens in de vier jaar écht jarig, het dier zal niks tekortkomen. Dat worden dan gewoon eens per vier jaar meteen vier cadeautjes.

Het geslacht van het kameeltje is nog niet bekend, daar zal in de komende tijd meer duidelijkheid over komen.

Moeder en jong worden nu zoveel mogelijk met rust gelaten. De dierverzorgers houden op gepaste afstand het jonge kameeltje in de gaten.

Zo bekijken ze onder andere of het jonge kameeltje goed drinkt bij moeder. Het jonge kameeltje heeft al gedronken en volgt zijn/haar moeder goed.

ANWB LEUKSTE UITJE

17 januari 2024

De ANWB organiseert jaarlijks de verkiezing van het Leukste uitje van Nederland. En….. Dierenpark ZiE-ZOO is uitgeroepen tot het op-1-na LEUKSTE UITJE van Noord-Brabant !

Op 16 januari 2024 zijn voor de veertiende keer de prijzen uitgereikt aan de Leukste Uitjes per provincie. Tijdens een feestelijke uitreiking werd de Zilveren Award uitgereikt aan Bert van IJken en Patricia Colleij van Dierenpark ZiE-ZOO.
Alle uitjes konden meelopen in de stemronde die liep van 21 juni tot en met 29 oktober 2023.  In totaal zijn er 114.618 stemmen uitgebracht door maar liefst 67.531 ANWB-leden. Beoordeeld werd op diverse criteria zoals klantvriendelijkheid, prijs/kwaliteit verhouding, sfeer en aanbod.

In Noord-Brabant zijn de winnaars:

Goud: Boerenbondsmuseum Gemert, Zilver: DIERENPARK ZIE-ZOO, Brons: Museum Klok & Peel.

Iedereen die op ons gestemd heeft heel hartelijk dank!

NIEUWSBRIEF

20 december 2023

De nieuwe nieuwsbrief is weer verschenen! In deze uitgave o.a. het volgende:

  • EAZA congres in Helsinki
  • Green Key GOUD
  • Fossa
  • Zie-Zoopia
  • en nog veel meer……

Lees het laatste nieuws hier.

WONINGNOOD !

21 november 2023

De woningnood in ons land is erg hoog.

Ook onder de huismussen!

Huismussen broeden in groepen (kolonies) en ze bouwen hun nest vaak onder dakpannen en in gaten en kieren van gebouwen. Door een strakkere manier van bouwen, renovaties en het isoleren van huizen verdwijnen er voor de huismus steeds meer broedplaatsen. Zodoende zijn er veel mussen zonder huis…..

Dierenpark ZiE-ZOO wil de huismus graag helpen door een geschikte broedplaats aan te bieden.

Help je mee?

We hebben twee mussenhotels gebouwd waar nog vele kamers te boeken zijn.

Voor € 15 per jaar kun je een kamer in het ZiE-ZOO mussenhotel huren.

Hiermee draagt je bij aan de bescherming van de huismus en de biodiversiteit.

Je kunt een kamer boeken door 15 euro over te maken op IBAN NL09 RABO 0120 0871 54 van Stichting Zie-Zoö onder vermelding van “kamerhuur huismus”.

Namens Dierenpark ZiE-ZOO en de huismussen bedankt!

Beperkte horeca

31 oktober 2023

Beste bezoeker

In verband met personeelstekorten is het komende winterseizoen onze horeca maar zeer beperkt open.

Wel kunt u gebruik maken van de vendingmachine en koffieautomaat in ons horecagebouw.

(en in het horecagebouw ook niet vergeten de dierenzolder te bezoeken!).