Algemene informatie

De beermarter of binturong (Arctictis binturong) is geen beer of marter, maar een Aziatische civetkatachtige, een roofdier dus. De beermarter brengt het grootste gedeelte van zijn leven door in bomen. Het is de enige civetkatachtige en één van de weinige roofdieren met een grijpstaart. Deze dient als steun als de beermarter met zijn voorpoten een tak met vruchten naar zich toetrekt. Beermarters zijn omnivoren: ze eten behalve vruchten (voornamelijk bessen) ook scheuten, bladeren, kadavers, insecten, eieren en knaagdieren. Er zijn gevallen bekend van beermarters die in het water zwommen om vissen te vangen. Vogels worden met veren en al gegeten.

Beermarters zijn voornamelijk ’s nachts actief; overdag rusten ze opgerold op een boomtak of in een boomholte. Ze leven solitair en houden er een territorium op na. Beermarters komen voor in de regenwouden van India, Nepal, Bhutan, Myanmar, Thailand, Indochina, Maleisië, Sumatra, Java, Borneo en Palawan (Filipijnen). Hij heeft een voorkeur voor bergbossen. In deze landen wordt de beermarter soms als huisdier gehouden.

Binturong

Bearcat
Arctictis binturong

Geen beer en geen marter maar wel bekend als Beermarter!

Adopteer een eigen Binturong!

Wil je je eigen beermarter adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • De IUCN de beermarter als 'kwetsbaar' heeft gekwalificeerd
  • Dat de laatste 18 jaar de aantallen in het wild met 30% zijn verminderd
  • Dat dit vooral komt door palmolie plantages