Algemene informatie

De blauwkopara is een papegaaiachtige uit het geslacht Primolius. Het is een voor uitsterven kwetsbare soort ara die leeft in het zuidwestelijke deel van de Amazone en aan de oostelijke heuvels van de Andes. De vogel heeft een lengte van ongeveer 41 centimeter en behoort met deze afmeting tot de kleinere ara’s, soms ook weleens dwergara’s genoemd. De verenkleed van deze ara is voornamelijk groen en aan de onderzijde van de buik richting olijfgroen. De bovenkant van de staart is kastanjebruin met een groene lijn in het midden welke overgaat in een blauwe punt. De staart heeft de een spits toelopende punt welke typerend is voor de Ara. De ondervleugel is groengeel van kleur. De snavel loopt over van zwart aan de kop tot grijs. De veren op de kop zijn blauw en de huid van de kleine kale ring rondom de ogen is donkergrijs. De vogels zijn monogaam en vormen paartjes voor het leven. Overdag trekken ze gezamenlijk door de omgeving. ’s Avonds komen tot zo’n 60 exemplaren naar dezelfde plek om de nacht door te komen. Tot voor kort kwam deze vogel vrij algemeen voor. De geschatte aantallen in het wild variëren sterk maar feit is wel dat de aantallen drastisch afnemen. Hoewel veel van het leefgebied nog intact is, treedt ook habitatverlies op door houtkapactiviteiten,mijnbouw en gasboringen. De achteruitgang wordt vooral ook veroorzaakt door de illegale handel in exotische dieren. Om deze redenen staat deze soort als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.

Blauwkopara

blue-headed macaw
Primolius couloni

Tja, z'n kop is niet rood...

Adopteer een eigen Blauwkopara!

Wil je je eigen Blauwkopara adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • Ze zaden en vruchten eten
  • Dat ze minder geluid produceren dan andere ara's
  • Ze aan klei likken