Algemene informatie

Roodsnavelkitta’s zijn slanke kraaien met een opvallend lange staart. De totale lengte van de vogel is 65-68 cm en het gewicht is 190-230 gram. De soort telt 5 ondersoorten.

De kop, nek en borst zijn zwart. Boven op de kop bevindt zich een opvallende witte plek met een blauwige glans. De schouders en romp hebben dezelfde lichte kleur. Waarbij de romp wit is met een blauwgrijze glans en de buik vaal grijzig. De staart en de vleugels zijn blauw. De punten van de staartveren zijn wit. De poten en snavel zijn feloranje, net als de onbedekte huid rond de ogen. Het oranje kan in sommige populaties licht van kleur zijn, tot vrijwel geel.

De roodsnavelkitta is een alleseter. Hij foerageert zowel op de grond als in bomen en voedt zich met insecten, andere kleine dieren, fruit en zaden. Ook rooft de roodsnavelkitta de nesten van andere vogels. Het eet daarbij zowel eieren als kuikens. De roodsnavelkitta bouwt zijn nest in lage bomen en struiken. Gewoonlijk worden er drie tot vijf eieren gelegd. De roodsnavelkitta komt voor langs de zuidkant van de Himalaya, in het noordoosten van Zuidoost-Azië en in China.

Roodsnavelkitta

Red-billed blue magpie
Urocissa erythrorhyncha

En zijn snavel die is rood...

Adopteer een eigen Roodsnavelkitta!

Wil je één of meerdere roodsnavelkitta's adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • Hij vooral in heuvelachtig gebied leeft?
  • Er wel 5 ondersoorten van de roodsnavelkitta bestaan?
  • Hij ongeveer zo groot is als de in Nederland levende ekster (Pica pica)?