Algemene informatie

Roodsnavelkitta’s zijn slanke kraaien met een opvallend lange staart. De totale lengte van de vogel is 65 tot 68 cm en het gewicht ligt tussen de 190 en 230 gram.

De kop, nek en borst zijn zwart. Boven op de kop bevindt zich een opvallende witte plek met een blauwige glans. De schouders en romp hebben dezelfde lichte kleur, waarbij de romp wit is met een blauwgrijze glans en de buik vaal grijzig. De staart en de vleugels zijn blauw. De punten van de staartveren zijn wit. De poten en snavel zijn feloranje, net als de onbedekte huid rond de ogen. Het oranje kan in sommige populaties licht van kleur zijn, tot vrijwel geel.

De roodsnavelkitta is een alleseter, die zowel op de grond als in bomen foerageert en zich voedt met insecten, andere kleine dieren, fruit en zaden. Ook rooft het dier de nesten van andere vogels. Het eet daarbij zowel eieren als kuikens. De roodsnavelkitta bouwt zijn nest in lage bomen en struiken. Gewoonlijk worden er drie tot vijf eieren gelegd.

De roodsnavelkitta komt voor langs de zuidkant van de Himalaya, in het noordoosten van Zuidoost-Azië en in het grootste deel van China, op het noorden van dat land na.

De soort telt 5 ondersoorten.

Roodsnavelkitta

red-billed blue magpie
Urocissa erythrorhyncha

En zijn snavel die is rood...

Adopteer een eigen Roodsnavelkitta!

Wil je je eigen Roodsnavelkitta adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • Hij vooral in heuvelachtig gebied leeft
  • Er wel 5 ondersoorten zijn
  • Hij ongeveer zo groot is als de bekende ekster