Koikarper
Koi
Cyprinus carpio carpio
Een kweekvariant van de gewone karper.
Hoewel een Chinees boek uit de 4de eeuw een koi-achtige karper vermeldt, begon het kweken van koi als siervis in de 19de eeuw in Japan. Rijstboeren zagen dat sommige karpers bonter gekleurd waren dan andere karpers. En die rijstboeren vingen de bonter gekleurde karpers en gingen die apart kweken. In de 20ste eeuw werd een aantal kleurvarianten als norm gesteld, met name de wit-rode Kohaku. In 1914 werden deze normen buiten Japan bekend, toen de Niigata Koi tentoongesteld waren op de jaarbeurs van Tokio.
Toen de transporttijden verkortten en de bewaarmogelijkheden – onder meer met de komst van plastic zakken – verbeterden, werd de wereldwijde verspreiding van de Japanse koi een feit. In Europa was het Verenigd Koninkrijk het eerste land waar de koihobby voeten aan de grond zette. Maar al snel volgden andere landen. Koivariëteiten zijn onder meer te onderscheiden aan de hand van hun kleuren, patronen en onderlinge verhoudingen.