Algemene informatie

Hoewel een Chinees boek uit de Jin-dynastie (4de eeuw) de koi vermeldt als een bontgekleurde karper, wordt aangenomen dat het kweken van koi als siervis in de 19de eeuw in Japan is begonnen. Rijstboeren ontdekten dat sommige karpers mooier gekleurd waren dan andere en de opvallende karpers werden gevangen en apart gekweekt. In de 20ste eeuw werd een aantal kleurvarianten als norm gesteld, met name de wit-rode Kohaku. Pas in 1914 werden deze normen bekend voor de buitenwereld, toen de Niigata Koi tentoongesteld werden op de jaarbeurs van Tokio.

Toen de transporttijden verkortten en de bewaarmogelijkheden – onder meer met de komst van plastic zakken – verbeterden, werd de wereldwijde verspreiding van de Japanse koi een feit. In Europa was het Verenigd Koninkrijk het eerste land waar de koihobby voeten aan de grond zette. Maar al snel volgden andere landen.

Koivariëteiten worden onder meer onderscheiden door hun kleuren, patronen en onderlinge verhoudingen. Er zijn heel veel variëteiten, teveel om hier op te noemen.

Koikarper

Koi
Cyprinus carpio carpio

Een kweekvariant van de gewone karper.

Adopteer een eigen Koikarper!

Wil je één of meerdere koikarpers adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • Eigenlijk alleen koi die in Japan is gekweekt de naam "Japanse koi" mag hebben?
  • Dat planten in een koi-vijver het niet lang volhouden?
  • Er overal ter wereld speciale koi-shows worden gehouden?