Algemene informatie

De pauwoogcichlide is een vissensoort. Er bestaan 34300 verschillende bij de wetenschap bekende soorten vissen. En elk jaar worden er nieuwe vissensoorten ontdekt en beschreven. Alle vissensoorten zijn door de wetenschap in verschillende families vissen ingedeeld op basis van de onderlinge genetische verwantschap. De pauwoogcichlide is ingedeeld in een vissenfamilie met de naam (hoe verrassend) “cichliden”. De pauwoogcichlide heeft zijn naam te danken aan vlekken op zijn lichaam. Die vlekken heten pauwogen. En pauwogen heten zo omdat mannelijke blauwe pauwen (Pavo cristatus) die vlekken ook hebben, maar dan op hun uitgevouwen staart.

De pauwoogcichlide is van het uiteinde van zijn snuit tot en met het uiteinde van zijn staart 36 cm lang. Ook kan hij een lichaamsgewicht tot en met 1,6 kg bereiken. Zoals gezegd heeft deze vis een aantal “pauwogen” op zijn lichaam. Die pauwogen zitten vlak naast zijn rugvin en vlak naast zijn staartvin. Die oogvlekken zorgen ervoor dat de cichliden minder vaak in hun rugvinnen en staartvinnen worden gebeten door piranha’s. Piranha’s komen namelijk ook voor in het wilde verspreidingsgebied van de pauwoogcichlide. Omdat de pauwogen van de cichlide lijken op ogen durven piranha’s de rugvin en staartvin van de cichlide niet aan te vallen. De kleuren en de kleurentekening op het lichaam van de pauwoogcichlide variëren heel sterk bij volwassen individuen. Bij Dierenpark Zie-ZOO leven er alleen volwassen individuen. Ze hebben allemaal een kleurentekening die bestaat uit  rood, oranje, zwart en grijs.

De pauwoogcichlide komt in het wild van nature voor in Zuid-Amerika. In Zuid-Amerika komt hij voor van Colombia in het noorden tot in Peru in het zuiden, en van Ecuador in het westen tot in Brazilië in het oosten. In Zuid-Amerika leeft deze diersoort in meren en rivieren. De pauwoogcichlide is een vleeseter. Hij eet insecten, kreeftjes, garnaaltjes, slakken en vissen. Hij vangt zijn prooien op twee verschillende manieren: door actief op de prooi af te gaan en met zijn mond de prooi op te zuigen, of door zich heel stil te houden (alsof hij dood is) om dan dichtbij gekomen prooien met zijn zuigende mond te vangen. Wanneer de cichlide op die tweede manier jaagt, dan laat hij zichzelf vlakbij de bodem van het meer/de rivier op zijn zijkant van zijn lichaam in het water drijven. En houdt hij zijn lichaam tijdens het drijven helemaal bewegingloos. Bij veel vissensoorten (ook bij de pauwoogcichlide) is het zo dat wanneer ze zijn overleden, ze op hun zijkant in het water gaan drijven en helemaal stijf worden en blijven. Dus wanneer andere vissen de ‘dode’ pauwoogcichlide zien drijven, dan denken zij een vis te zien die echt dood is. Veel vissensoorten eten kadavers, dus zij zullen dan naar de ‘dode’ cichlide toe zwemmen om ervan te eten. Wanneer het kleine visjes zijn die naar de cichlide toe zwemmen, dan zal de cichlide de visjes vangen vlak voordat zij hapjes uit de cichlide proberen te nemen. Als het vissen zijn die als prooi te groot zijn voor de cichlide, dan zal de cichlide stoppen met doen alsof hij dood is voordat de vissen te dicht bij hem zijn gekomen.

Pauwoogcichlide

Oscar
Astronotus ocellatus

Waar komt deze vissensoort voor?

Adopteer een eigen Pauwoogcichlide!

Wil je één of meerdere pauwoogcichliden adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • De pauwoogcichlide volwassen wordt op de leeftijd van 1 jaar?
  • Vrouwelijke pauwoogcichliden hun eieren op de bodem van waterlichamen leggen?
  • Een vrouwelijke pauwoogcichlide per keer 300-3000 eieren legt?