Algemene informatie

De ringstaartmangoest heeft een lengte van 60-70 cm (kop-romp 32-38 cm; staart 28-32 cm) en een gewicht van 700-900 gram. Het is een slank gebouwd dier met korte poten, een ronde kop en een korte, puntige snuit. De vacht van de ringstaartmangoest is grijsbruin tot kastanjebruin van kleur. Het gezicht, de ronde oren en het onderlichaam zijn lichtbruin, terwijl de voeten zwartgekleurd zijn. De ruige staart is geringd met afwisselend bruine en zwarte delen.

De mannelijke dieren zijn in het bezit van anale geurklieren. Met de geurstoffen uit deze klieren is de ringstaartmangoest in staat zijn territorium af te bakenen, door de klieren tegen bomen, rotsen en takken te wrijven. De ringstaartmangoest is vooral in de ochtend en de avond actief. Dit roofdier leeft solitair of in kleine groepen van hoogstens drie exemplaren. Veel tijd wordt doorgebracht op de bosbodem, hoewel de ringstaartmangoest ook een uitstekende en behendige klimmer is. Door zijn slanke uiterlijk is dit roofdier in staat snel door de ondergroei van de regenwouden rennen.

Het is een opportunistische eter, die zich voedt met ongewervelde dieren, hagedissen, vogels, kleine zoogdieren, eieren en fruit. Zowel het zicht als het gehoor zijn uiterst belangrijk voor de ringstaartmangoest tijdens de jacht en prooidieren worden meestal bejaagd vanuit een hinderlaag. Na een draagtijd van 80-92 dagen wordt meestal één jong geboren.

 

Ringstaart mangoest

Malagasy ring-tailed mongoose
Galidia elegans

Een zeldzaam diertje...

Adopteer een eigen Ringstaart mangoest!

Wil je je eigen Ringstaart mangoest adopteren?
DAT KAN!!

Adopteren

Wist je dat?

  • De ringstaart mangoest in het wild alleen voorkomt in Madagascar
  • Het dier in Europese dierentuinen alleen in Berlijn, Saarbrucken en Volkel te zien is
  • Hij ongeveer 13 jaar oud kan worden