Algemene informatie

De Yucutan eekhoorn is een soort eekhoorn uit Noord-Amerika. De Yucatan eekhoorn is vernoemd naar het schiereiland Yucatan, dat delen van de landen Belize, Guatemala en Mexico omvat. De Yucatan eekhoorn komt in het wild voor in Belize en Guatemala. De Yucatan eekhoorn is voor het eerst voor de wetenschap beschreven door de Amerikaanse dierkundige Joel Asaph Allen (1838-1921) in het jaar 1877. Deze eekhoornsoort leeft in bossen. Hij is een planteneter en hij eet zaden, fruit en knoppen. Het droge, regenloze seizoen van zijn natuurlijke verspreidingsgebied (dat loopt van april tot augustus) is de tijd van het jaar waarin er jonge Yucatan eekhoorns worden geboren. Meestal zijn het dan twee of drie jongen per worp. Jonge Yucatan eekhoorns worden geboren in een nest dat door hun moeder in een boom is gebouwd.

In het wild is de Yucatan eekhoorn geen bedreigde diersoort. In het wild gaat het namelijk heel erg goed met deze soort.  Daarom staat de Yucatan eekhoorn op de Rode Lijst van de IUCN geclassificeerd als “Niet bedreigd”. Tegelijkertijd is de Yucatan eekhoorn in dierentuinen in Europa zeldzaam. Er zijn in heel Europa namelijk heel weinig dierentuinen met de Yucatan eekhoorn in de dierencollectie, en Dierenpark Zie-ZOO is er daar één van. Dierenpark Zie-ZOO heeft ervoor gekozen om Yucatan eekhoorns te houden om aan haar bezoekers een meer gevarieerde dierencollectie te kunnen laten zien, waar niet alleen bedreigde diersoorten een onderdeel van zijn.

Yucatan Eekhoorn

Yucatan squirrel
Sciurus yucatanensis

Een in Europese dierentuinen zeldzame soort.

Adopteer een eigen Yucatan Eekhoorn!

Wil je één of meerdere Yucatan eekhoorns adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • Het nest van de Yucatan eekhoorn is gemaakt van bladeren en twijgjes
  • De Yucatan eekhoorn in het wild overdag vooral ’s ochtends actief is
  • De Yucatan eekhoorn ’s nachts altijd slaapt en dus geen nachtdier is