Algemene informatie

De viscacha is een knaagdier uit de familie wolmuizen (Chinchillidae), waartoe onder andere ook de chinchilla (Chinchilla lanigera) behoort. Het is het grootste lid van de familie der wolmuizen.

De viscacha komt voor op de pampa’s van Chili, Zuidoost-Bolivia, Zuid- en West-Paraguay en Noord-, Centraal- en Oost-Argentinië. Hier leggen ze grote en uitgebreide gangenstelsels aan, viscachera’s genaamd. Het woord viscachera is een woord dat afkomstig is uit het Spaans (Spaans is een officiële taal in alle landen waar de viscacha in het wild leeft). Voor viscachera bestaat er geen Nederlandstalig woord. Een viscachera bestaat uit een centrale kamer, van waar verscheidene gangen lopen. Bij elkaar kan een viscachera wel 300 meter beslaan. In een viscachera leeft een kolonie van vijftien tot vijftig viscacha’s.

In de hoge bergen van de Andes, boven de 4000 meter komen de dieren ook voor tussen de puinrotsen waar nog redelijk wat groen is. Hier heeft het dier ongeveer dezelfde leefwijze als de Alpenmarmot (Marmota marmota).

Viscacha

Plains viscacha
Lagostomus maximus

Een wolmuis?

Adopteer een eigen Viscacha!

Wil je één of meerdere viscacha's adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • Viscacha's worden bejaagd voor de vacht en het vlees?
  • Door hun verborgen gangen mensen en landbouwdieren kunnen vallen?
  • Mannetjes wel 2x zwaarder kunnen zijn dan vrouwtjes?