Algemene informatie

De corsacvos is een soort vos. Het is daarmee een verwant van de in de Nederlandse natuur levende rode vos. Alle soorten vossen horen bij de familie van de hondachtigen, waar onder andere ook de grijze wolf bij hoort. Het woord “corsac” in de naam “corsacvos” is afgeleid van de Russische naam voor deze diersoort, “korsák”. Een andere naam voor de corsacvos is “steppevos”. “Steppe” in “steppevos” verwijst naar de steppe, een soort grasland waarop de steppevos in het wild leeft. Het woord “steppe” is afgeleid van het Russische woord “step”, wat “grasvlakte” betekent.

De corsacvos leeft in het wild in Centraal-Azië en Oost-Azië. Hij leeft daar op steppen en in halfwoestijnen. De corsacvos gebruikt als schuilplaats vaak holen die door andere diersoorten zijn gegraven en inmiddels zijn verlaten.

De corsacvos is iets kleiner dan de rode vos. Tegelijkertijd zijn de poten en de oren van de corsacvos in verhouding tot de rest van zijn lichaam groter dan die van de rode vos. De vachtkleur van de corsacvos is overwegend grijs tot roodachtig grijs met een zilveren ondertoon op de bovenkant, terwijl de onderkant wit is met een gele ondertoon. De kin is wit en de vacht is dik en zacht. De kop-romplengte bedraagt 50-60 cm, terwijl de staart 25-35 cm lang is. Het dier weegt 2,5-3 kg.

Corsacvos

Corsac fox
Vulpes corsac

Is dit dier een soort vos?

Adopteer een eigen Corsacvos!

Wil je één of meerdere corsacvossen adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • De corsacvos een dikke wintervacht en een dunnere zomervacht heeft?
  • Zijn grote oren heel handig zijn bij het opsporen van prooien?
  • Hij maar weinig water nodig heeft om te overleven?