Algemene informatie

De kleinklauwotter wordt ook wel dwergotter genoemd. Dit dier is 55 cm lang, exclusief de 30 cm lange staart, en ze hebben een gewicht van zo’n 3 kg. Dwergotters hebben een afgeplat hoofd en korte, dikke nekken; ogen bevinden zich naar de voorkant van het hoofd. Hun oren zijn klein en rond, en een klep-achtige structuur maakt het mogelijk de sluiting tijdens het zwemmen onder water. Neus pads zijn schemerig of roze van kleur. Ze hebben snorharen op hun snuit, die gevoelig zijn voor aanraking en trillingen onder water, en zijn belangrijk bij het opsporen van de bewegingen van de prooi. Tussen de tenen bevinden zich korte zwemvliezen. Hun vacht is op de rugzijde bruin, op de buikzijde lichter. Onder aan de snuit en op keel en borst bevinden zich witte velden. Dwergotters leven samen in groepen tot zo’n 12 dieren, die met elkaar communiceren door middel van geluiden en geuren. Territoria worden gemarkeerd met klierafscheidingen, urine en uitwerpselen. Tussen partners bestaan hechte relaties. Een worp bestaat meestal uit 2 tot 6 jongen, die door beide ouders worden verzorgd. De kleinklauwotter leeft van weekdieren, mosselen, krabben en andere kleine waterdiertjes. Ze komen in het wild alleen in Azie voor.

Aziatische Kleinklauwotter

Oriental Small-clawed Otter
Amblonyx cinereus

Een vissershulpje...

Adopteer een eigen Aziatische Kleinklauwotter!

Wil je je eigen Kleinklauwotter adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • Ze in Azië soms worden gevangen en getraind door vissers zodat ze vis in visnetten kunnen jagen
  • De aziatische kleinklauwotter de kleinste ottersoort ter wereld is
  • Ze wel 5 kilo zwaar kunnen worden