Algemene informatie

We hopen in het najaar van 2024 baardgieren bij Dierenpark Zie-ZOO te verwelkomen!

De baardgier is één van de vele soorten gieren in de wereld. De baardgier heeft zijn naam te danken aan de vrij lange zwarte veren die rondom zijn snavel zitten. Waardoor het lijkt alsof hij een baard draagt. De baardgier heeft nog een andere naam, namelijk “lammergier”. Omdat mensen in Europa tot het midden van de 20ste eeuw dachten dat hij op lammetjes van huisschapen joeg. Diezelfde mensen dachten destijds ook dat de baardgier op kinderen joeg. In werkelijkheid joeg en jaagt de baardgier helemaal niet op lammetjes en kinderen. Want de baardgier joeg en jaagt op helemaal niets en op helemaal niemand.

De baardgier leeft in het wild in Europa, Azië en Afrika. In al deze drie werelddelen leeft de baardgier in berggebieden. Hij leeft in die berggebieden omdat hij daar zijn voedsel vindt. En omdat hij tussen de rotsen daar zijn nesten bouwt, zijn eieren legt en zijn jongen grootbrengt.

De baardgier eet dierlijk voedsel en is daarom een vleeseter. Zoals gezegd jaagt de baardgier niet op prooien. Daarom eet hij alleen dierlijk voedsel dat afkomstig is van dieren die hij niet zelf heeft gedood. De baardgier eet van dieren die zijn gedood door andere dieren. En van dieren die zijn gestorven aan ziekte, ouderdom en extreem weer zoals droogte en vrieskou. Een diersoort dat vlees en ander dierlijk voedsel afkomstig van al overleden dieren eet, heet in de biologie een aaseter. De baardgier eet botten, merg, vlees en huid. Van al deze vier typen dierlijk voedsel eet de baardgier vooral botten en merg. Omdat hij in het eten van botten en merg is gespecialiseerd. Het dieet van de baardgier bestaat daarom voor 85-90% uit botten en merg. De baardgier is de enige vogelsoort ter wereld die in het eten van botten en merg gespecialiseerd is.

Baardgier

Bearded vulture
Gypaetus barbatus

Waaraan dankt dit dier zijn naam?

Adopteer een eigen Baardgier!

Een baardgier adopteren?
DIT IS JE KANS!

Adopteren

Wist je dat?

  • De baardgier urenlang in de lucht kan zweven zonder ook maar één keer met zijn vleugels te bewegen?
  • Dat de baardgier in de lucht kan zweven door te zweven op thermiek (van de grond opstijgende warme lucht)?
  • De baardgier stukjes bot kan verteren door het zeer sterke maagzuur in zijn maag?