Algemene informatie

De blauwe pauw hoort bij een groep vogelsoorten met de naam “hoendervogels”. Bij deze groep vogels horen ook verschillende soorten hoenders (kippen), fazanten, kwartels, patrijzen, kalkoenen en andere soorten pauwen. Zijn naam heeft de blauwe pauw te danken aan het grotendeels blauwe verenkleed van het mannetje. Met dat verenkleed en zijn kleurrijke staart die hij kan opzetten is de mannelijke blauwe pauw een van de meest herkenbare vogels ter wereld. De vrouwelijke blauwe pauw daarentegen heeft helemaal geen blauwe veren, maar een verenkleed dat grotendeels bruin en wit is. Ook heeft het vrouwtje een kleine staart in plaats van een grote staart die zij kan opzetten. Pauwenkuikens hebben alleen donsveren, die bleek bruingeel zijn met een donkerbruine markering op de nek die uitloopt naar de ogen.

De blauwe pauw eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel en is daarmee een alleseter. Hij eet vruchten, zaden, insecten, kleine zoogdieren en kleine reptielen. Onder de kleine reptielen die hij eet zitten ook kleine slangen. Hij komt van nature voor in India en Sri Lanka. In die twee landen leeft de blauwe pauw in bossen, in plattelandsgebieden en rond dorpen en steden. Verder is de blauwe pauw in veel landen van over de hele wereld in het wild ingevoerd.

De blauwe pauw heeft voor veel mensen in de wereld een grote betekenis op het vlak van religie en cultuur. In het hindoeïsme speelt deze vogel een grote rol in veel verhalen van die religie. En in het boeddhisme staat de blauwe pauw symbool voor wijsheid. Om die redenen worden pauwen in streken waar veel hindoes en boeddhisten wonen in dorpen en steden getolereerd. En zoeken de pauwen in die dorpen en steden naar voedselresten. Sinds 1963 is de blauwe pauw de nationale vogel van India. Veren van de blauwe pauw zijn populair voor gebruik in vele versieringen. En afbeeldingen van blauwe pauwen staan veel op textiel, andere gebruiksvoorwerpen, kunstvoorwerpen en op hindoeïstische tempels en boeddhistische tempels. Verder is de blauwe pauw populair als siervogel op landgoederen en in grote tuinen.

Van de blauwe pauw bestaan er in dierentuinen en andere plekken buiten het wild om naast individuen met de ‘normale’ kleuren, ook individuen met andere kleuren. Deze kleurvarianten zijn door de mens gekweekte varianten die in het wild niet voorkomen. Er bestaan bijvoorbeeld kleurvarianten die helemaal wit zijn. Deze witte pauwen heten ook wel bruidspauwen. Vaak worden bruidspauwen voor albino’s aangezien, maar in feite zijn het leucisten. Leucisten zijn net als albino’s helemaal wit, maar anders dan albino’s hebben leucisten geen rode ogen en geen roze huid. Hun ogen en huid hebben namelijk de ‘normale’ kleuren. Een ander voorbeeld van een kleurvariant van de blauwe pauw is de zwartvleugelpauw.

Blauwe pauw

Indian peafowl
Pavo cristatus

En die is me toch trots....

Adopteer een eigen Blauwe pauw!

Wil je één of meerdere blauwe pauwen adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • De vrouwtjes helemaal niet blauw zijn?
  • De blauwe pauw de nationale vogel is van India?
  • In China de pauwenveer, de "K'ung Ch'ueh Ling", een hoge onderscheiding van de Chinese keizer was?