Algemene informatie

Anders dan de naam doet vermoeden heeft de naam “parmawallaby” niets te maken met parmaham. Het woord “parma” in zijn naam komt uit een taal van de Aboriginals (de oorspronkelijke inwoners van Australië). “Parma” is in die taal de naam voor de parmawallaby, en is dus door de wetenschap uit die taal overgenomen. “Parmaham” verwijst naar ham afkomstig van varkens uit de Italiaanse provincie Parma.

De parmawallaby heeft een lichaamslengte van 45 tot 55 cm en een staart van ongeveer 45 cm lang. Door deze afmetingen heeft de parmawallaby minder dan een tiende van de grootte van de grootste kangoeroesoort ter wereld. De grootste kangoeroesoort ter wereld is de rode reuzenkangoeroe (Macropus rufus). De parmawallaby is dus een kleine soort. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes. Bij zowel de parmawallaby als alle andere kangoeroesoorten is het zo dat alleen vrouwtjes een buidel hebben, en mannetjes niet.

De parmawallaby leeft in het oosten van Australië. Daar leeft hij in graslanden, regenwouden en eucalyptusbossen. De parmawallaby is een planteneter die gras en kruiden eet. Hij is een groepsdier die leeft in groepen van zo’n 20 individuen. De parmawallaby is vooral ’s nachts en in de schemering actief. Overdag rust hij vooral uit.

De westerse wetenschap kwam pas in 1846 te weten dat deze diersoort bestond. Terwijl de Aboriginals de parmawallaby al duizenden jaren kenden. Vanaf de zogenaamde ontdekking van deze soort in 1846 werd de parmawallaby steeds minder vaak gezien. En tegen het einde van de 19de eeuw helemaal niet meer. Vanaf toen tot 1965 dacht men dat de diersoort was uitgestorven. Maar in 1965 werd er een groep parmawallaby’s ontdekt op het eiland Kawau, vlak voor de kust van Nieuw-Zeeland. Het bleek dat ze sinds 1870 op Kawau leefden na in dat jaar daar te zijn uitgezet. En tot de herontdekking van deze dieren in 1965 wist niemand meer dat ze op Kawau waren uitgezet. Bij verder onderzoek in 1967 en daarna bleek dat de parmawallaby ook nog steeds voorkwam in Oost-Australië, maar dan wel in relatief kleine aantallen. Uitgestorven was hij dus helemaal niet.

Parmawallaby

Parma wallaby
Macropus parma

Heeft dit dier iets te maken met parmaham?

Adopteer een eigen Parmawallaby!

Wil je één of meerdere parmawallaby's adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • Het embryo nog geen centimeter groot is?
  • Het pasgeboren diertje daarna nog 8 maanden in de buidel zit?
  • Ze zo'n 19 jaar oud kunnen worden?