Algemene informatie

De geelvleugelara is een grote soort papegaai. Hij hoort bij een groep papegaaien met de naam ara’s. Bij de ara’s horen er nog 7 andere soorten papegaaien bij, waaronder de blauwgele ara, die ook bij Dierenpark Zie-ZOO leeft. Verder leeft bij Zie-ZOO ook nog de blauwkopara, die ondanks zijn naam bij een andere groep papegaaien hoort. In Suriname heeft de geelvleugelara een Nederlandse naam (Nederlands is de officiële taal van Suriname) die alleen in Suriname wordt gebruikt, en in Nederland en België niet bestaat: bokraaf. De geelvleugelara heeft zijn naam te danken aan zijn vleugels die voor een deel zijn bedekt met gele veren. De rest van zijn verenkleed bestaat uit rode veren, blauwe veren en een klein aantal groene veren. De enige lichaamsdelen van de ara die niet bedekt zijn met veren zijn de poten, de snavel en de wangen. De snavel is krom en sterk zodat de ara daarmee noten open kan kraken. Zijn wangen bestaan enkel uit naakte, bleke huid. Van het uiteinde van zijn snavel tot het puntje van zijn staart heeft de geelvleugelara een lengte van 90 cm. Hoewel net als bij alle andere soorten ara’s een groot deel van zijn lichaamslengte uit de staart bestaat, heeft de geelvleugelara een langere staart dan alle andere soorten ara’s. Aan de kleur van zijn ogen kun je zien of een geelvleugelara jong of volwassen is. Een jonge geelvleugelara heeft zwarte ogen, terwijl een volwassen ara gele ogen heeft.

De geelvleugelara leeft in Noord-Amerika en Zuid-Amerika, van Mexico in het noorden tot in Bolivia in het zuiden. Binnen dat grote verspreidingsgebied leeft de geelvleugelara in regenwouden, savannen, open bossen en langs rivieroevers. In Zuid-Amerika leeft de geelvleugelara ook in het wereldberoemde Amazoneregenwoud. De geelvleugelara heeft in het Noord-Amerikaanse land Honduras de status van nationale vogel, zoals de Amerikaanse zeearend () die status heeft in de Verenigde Staten. De geelvleugelara eet zowel planten als dieren en is daarom een alleseter. Hij eet vruchten, zaden, noten, bloemen, bladerscheuten, nectar, boombast, insecten en slakken. Verder bezoekt de geelvleugelara regelmatig plekken waar klei uit de aarde aan het oppervlak ligt. Daar likt hij aan de klei om het zout dat in de klei zit binnen te krijgen. Zo houdt de geelvleugelara het zoutpercentage in zijn lichaam op peil.

In het wild kan de geelvleugelara 40 tot 50 jaar oud worden. Dat is een behoorlijk hoge leeftijd voor een vogel! In dierentuinen, waar hij elke dag te eten en te drinken heeft, bezoek krijgt van de dierenarts als hij ziek is en niets te vrezen heeft van roofdieren en extreem weer, kan de geelvleugelara veel ouder worden, tot wel 75 tot 90 jaar! Deze leeftijd kan de geelvleugelara ook als huisdier bij mensen thuis halen, indien hij de juiste verzorging krijgt. Veel geelvleugelara’s die als huisdier worden gehouden, overleven dan ook hun baasje. Als aanstaand ara-eigenaar is het dan wel zo verstandig om vóór het kopen van een geelvleugelara uzelf de vraag te stellen: “Bij wie kan mijn papegaai gaan wonen als ik er niet meer ben…?”

Geelvleugelara

Scarlet macaw
Ara macao

Een grote papegaaiensoort.

Adopteer een eigen Geelvleugelara!

Wil je één of beide geelvleugelara's adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • De geelvleugelara als huisdier heel veeleisend kan zijn?
  • De geelvleugelara eigenlijk meer rood en blauw dan geel is?
  • De Anasazi-indianen ze als heilige vogels beschouwden?