Geelvleugelara
Scarlet macaw
Ara macao
Een grote papegaaiensoort.
De geelvleugelara is een grote soort papegaai. Hij hoort bij een groep papegaaien met de naam “ara’s”. Bij de ara’s horen nog 7 andere papegaaiensoorten. Eén daarvan is de blauwgele ara (Ara ararauna), die ook bij Zie-ZOO leeft. Verder leeft bij Zie-ZOO ook de blauwkopara (Primolius couloni), die ondanks zijn naam en vanwege compleet andere genen bij een andere papegaaiengroep hoort. In Suriname heeft de geelvleugelara een Nederlandstalige naam (Nederlands is de officiële taal van Suriname) die alleen in Suriname bestaat. En in Nederland, de Caribische delen van het Koninkrijk der Nederlanden, en België niet bestaat. Die Nederlandstalige naam uit Suriname is “bokraaf”. De naam “geelvleugelara” verwijst naar de vleugels die gedeeltelijk zijn bedekt met gele veren. De rest van zijn verenkleed bestaat uit rode veren, blauwe veren en een klein aantal groene veren. De enige lichaamsdelen van de ara die geen veren hebben, zijn poten, snavel en wangen.
Zijn snavel is krom en sterk zodat de ara daarmee noten open kan kraken. Van het uiteinde van zijn snavel tot en met het puntje van zijn staart is de geelvleugelara 90 lang cm. Hoewel net als bij andere arasoorten een groot deel van zijn lichaamslengte uit de staart bestaat, heeft de geelvleugelara een langere staart dan andere arasoorten. Aan de kleur van zijn ogen is te zien of een geelvleugelara jong of volwassen is. Een jonge geelvleugelara heeft namelijk zwarte ogen, terwijl een volwassen individu gele ogen heeft. De geelvleugelara leeft in het wild in Noord-Amerika en Zuid-Amerika, van Mexico tot in Bolivia. In dat verspreidingsgebied leeft hij in regenwouden, savannen, open bossen en langs rivieroevers. In Zuid-Amerika leeft hij ook in het Amazoneregenwoud. De geelvleugelara is de nationale vogel van het Noord-Amerikaanse land Honduras. Net zoals de Amerikaanse zeearend (Haliaeetus leucocephalus) de nationale vogel van de VS is.
De geelvleugelara eet planten en dieren en is daarmee een alleseter. Hij eet vruchten, zaden, noten, bloemen, bladerscheuten, nectar, boombast, insecten en slakken. Verder bezoekt hij regelmatig plekken waar klei uit de aarde aan het grondoppervlak ligt. Daar likt hij aan de klei om het zout dat in de klei zit binnen te krijgen. Zo houdt de geelvleugelara het zoutpercentage in zijn lichaam op peil. In het wild kan hij 40-50 jaar oud worden. Dat is een behoorlijk hoge leeftijd voor een vogel! In dierentuinen kan de geelvleugelara veel ouder worden, namelijk 75-90 jaar! Deze leeftijd kan de geelvleugelara ook als huisdier bij mensen thuis halen, mits hij de juiste verzorging krijgt. Veel geelvleugelara’s die huisdieren zijn, overleven daarom hun baasje. Als aanstaand ara-eigenaar is het daarom verstandig om vóór aanschaf van een geelvleugelara jezelf te vragen: “Bij wie kan mijn papegaai gaan wonen als ik er niet meer ben…?”