Algemene informatie

De naam “goudfazant” verwijst naar het mannetje van deze vogelsoort, die goudgele veren bij zich draagt. Een aantal van die goudgele veren zitten op zijn hoofd. En vormen samen een verenkuif die het mannetje op kan zetten en weer plat op zijn hoofd kan leggen. Het mannetje heeft naast goudgele veren ook rode, oranje, zwarte, bruine, grijze, lichtblauwe en donkerblauwe veren. Zijn verenkleed is dus heel kleurrijk. Aan het kleurrijke verenkleed van het mannetje dankt de goudfazant ook zijn wetenschappelijke naam Chrysolophus pictus. Vertaald naar het Nederlands betekent Chrysolophus “Gouden kuif”, en pictus betekent geschilderd. Zowel “goudfazant” als Chrysolophus zijn geen goede beschrijvingen van het goudfazantenvrouwtje. Ze heeft namelijk een verenkleed dat alleen bruin, grijs en zwart is, en ze heeft geen verenkuif. “Pictus” is wel een goede beschrijving van het uiterlijk van het vrouwtje. Omdat iets immers ook alleen in de kleuren bruin, grijs en zwart kan zijn geschilderd.

De goudfazant lijkt op de kip (Gallus gallus f. domestica). De kip heet ook wel “hoen” en “hoender”. En op basis van het uiterlijk van de goudfazant kun je zeggen dat de goudfazant een hoenderachtige is. Een hoenderachtige is weer een vogel die hoort bij een familie van vogelsoorten die de hoenderachtigen heet. Naast de goudfazant, alle kippenrassen (dierenrassen, bijvoorbeeld het Hollands kuifhoen, zijn door de mens gekweekte dieren) en alle kippensoorten (diersoorten, bijvoorbeeld het Sonnerathoen (Gallus sonneratii), zijn niet door de mens gekweekt) zijn bijvoorbeeld ook de fazant (Phasianus colchicus) en de patrijs (Perdix perdix) hoenderachtigen. En daar blijft het niet bij, want naast alle kippen, fazanten en patrijzen zijn ook alle kwartels, pauwen en kalkoenen hoenderachtigen. De familie van de hoenderachtigen is dus qua soorten en hun lichaamsvormen een heel veelzijdige groep.

De goudfazant komt van nature in het wild voor in het westen van China. In China leeft hij in berggebieden en verschillende soorten bossen. Zoals bamboebossen, waar ook reuzenpanda’s (Ailuropoda melanoleuca) en kleine panda’s (Ailurus fulgens) in leven. Goudfazanten zijn door de kleuren van zowel mannetje als vrouwtje in grote delen van de wereld populair als siervogels bij mensen thuis. En als er wilde dieren bij mensen thuis zitten, dan kunnen die dieren onverhoopt ontsnappen. Of door die mensen in de natuur worden losgelaten als die mensen die dieren niet meer willen hebben. Zomaar wilde dieren in de natuur loslaten is in Nederland en veel andere landen wettelijk verboden. Helaas werd en wordt dat verbod vaak overtreden. Hierdoor leven er ook goudfazanten in het wild in Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland.

Goudfazant

Golden pheasant
Chrysolophus pictus

Waaraan dankt dit dier zijn naam?

Adopteer een eigen Goudfazant!

Wil je één of beide goudfazanten adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • De naam afkomt van de kleur van de mannetjes?
  • Ze wel tot 18 jaar oud kunnen worden?
  • Ze wel kunnen vliegen maar dat liever niet doen?