Algemene informatie

De Hudsoneekhoorn is een soort eekhoorn die in het wild in Noord-Amerika leeft. In Noord-Amerika komt de Hudsoneekhoorn voor in de landen Canada en de Verenigde Staten. De Hudsoneekhoorn is vernoemd naar de Hudsonbaai. Dat is een grote baai in Canada die in verbinding staat met de Atlantische Oceaan. De Hudsonbaai en daarmee indirect ook de Hudsoneekhoorn zijn vernoemd naar de Britse ontdekkingsreiziger Henry Hudson (1565-1611). Een andere naam die de Hudsoneekhoorn ook heeft is “Amerikaanse rode eekhoorn”. Het woord “Amerikaanse” in die naam verwijst naar het continent Amerika (dat is: Noord-Amerika en Zuid-Amerika samen). In plaats van naar de VS, dat informeel vaak “Amerika” wordt genoemd. Het woord “rode” in die naam verwijst naar de grotendeels rode vacht van de Hudsoneekhoorn.

Veel mensen vinden de naam “Amerikaanse rode eekhoorn” een lange naam. En omdat ze die naam niet altijd voluit willen schrijven/uitspreken, korten zij het af tot de informele naam “rode eekhoorn”. Het gebruik van die informele naam kan echter leiden tot spraakverwarring. Omdat “rode eekhoorn” al de officiële naam is van de in Europa levende rode eekhoorn (Sciurus vulgaris). Om die spraakverwarring te helpen voorkomen, gebruikt Zie-ZOO alleen de naam “Hudsoneekhoorn” als aanduiding voor de Hudsoneekhoorn. De Hudsoneekhoorn eet plantaardig en dierlijk voedsel en is daarmee een alleseter. In het wild eet hij naaldboomzaden (zaden uit naaldboomkegels), andere zaden, noten, naaldboomnaalden, naaldboomknoppen, wilgenbladeren, populierenknoppen, bessen, bloemen, vogeleieren en zelfs de jongen van Amerikaanse hazen (Lepus americanus). Van al deze typen voedsel eet hij vooral naaldboomzaden, en daarmee zijn naaldboomzaden het belangrijkste voedsel voor de Hudsoneekhoorn.

Omdat naaldboomzaden alleen aan naaldbomen groeien, is het zo dat hoe minder naaldbomen er in een regio voorkomen, hoe minder Hudsoneekhoorns er daar voorkomen. In regio’s waar er geen naaldbomen staan, leven er geen Hudsoneekhoorns. Er zijn in Noord-Amerika twee regio’s waar er veel naaldbomen staan, en toch komt de Hudsoneekhoorn daar niet voor. Die twee regio’s zijn de Canadese westkust en de Amerikaanse westkust. In die regio’s leeft er namelijk een andere eekhoornsoort met hetzelfde dieet als de Hudsoneekhoorn: de Douglaseekhoorn (Tamiasciurus douglasii). Deze twee eekhoornsoorten zijn door hun gemeenschappelijke dieet concurrenten van elkaar. Als een Hudsoneekhoorn en een Douglaseekhoorn elkaar onverwachts tegenkomen, dan beginnen ze te vechten. Ze vechten net zo lang tegen elkaar totdat één van de twee partijen zich terugtrekt. Elkaar opzoeken voor gevechten of wat dan ook doen ze nooit. Dit betekent dus dat geen enkel gebied door beide soorten is bewoond.

Hudsoneekhoorn

American red squirrel
Tamiasciurus hudsonicus

Een kleine eekhoornsoort.

Adopteer een eigen Hudsoneekhoorn!

Wil je één of meerdere Hudsoneekhoorns adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • Hudsoneekhoorns in het wild een aantal soorten paddenstoelen eten die voor mensen dodelijk zijn, maar voor Hudsoneekhoorns veilig om te eten zijn?
  • Een pasgeboren Hudsoneekhoorn ongeveer 10 gram weegt?
  • Een jonge Hudsoneekhoorn zo snel groeit, dat hij/zij de volwassen lichaamsgrootte heeft bereikt op de leeftijd van 125 dagen?