Algemene informatie

Darwins nandoe lijkt op de gewone nandoe (Rhea americana). De Darwins nandoe heeft echter langere poten en een kortere snavel. Alleen de mannetjes maken geluid, de vrouwtjes niet. Hij kan hard rennen en ook vrij goed zwemmen; hij is in staat om een meer over te steken. Darwins nandoe voedt zich voornamelijk met bladeren, gras en vruchten. Het mannetje paart met meerdere vrouwtjes, die hun eieren allemaal in hetzelfde nest leggen. Deze worden dan door het mannetje uitgebroed in een vijftal weken. De eieren van Darwins nandoe zijn een felle kleur groen. Darwins nandoe leeft in de Andes in Zuid-Amerika tot op 1500 m boven zeeniveau. Het leefgebied bestaat uit steppegebieden, scrubland en gebieden die tijdelijk overstromen zoals moerassen, graslanden in uiterwaarden. De vogels leven vooral in groepen van rond de 30 vogels.  Darwins nandoe heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor is de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven) gering. De grootte van de wereldpopulatie is niet gekwantificeerd. De soort gaat in aantal achteruit door bejaging. Echter, het tempo ligt onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar). Om deze redenen staat deze soort nandoe als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.

Darwins nandoe

Darwin's rhea
Rhea pennata

Een vogel die niet kan vliegen...

Adopteer een eigen Darwins nandoe!

Wil je je eigen Darwins Nandoe adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • Het een loopvogel is maar geen struisvogel
  • De vrouwtjes geen geluid maken (fijn toch, mannen?)
  • De mannen de eieren uitbroeden (dat dan weer wel!)