Algemene informatie

De grijze reuzenkangeroe is een van de vele soorten kangoeroes die er bestaan. Bij Dierenpark Zie-ZOO leven er naast deze soort nog twee andere soorten kangoeroes: de parma-wallaby (Macropus parma) en de De Bruijnpademelon (Thylogale brunii; de De Bruijnpademelon is vernoemd naar de Nederlandse reiziger Cornelis de Bruijn (1652-1727), en daarom horen “De” en “Bruijnpademelon” bij elkaar in de naam “De Bruijnpademelon”). Net als alle andere soorten kangoeroes is de grijze reuzenkangoeroe een buideldier. Buideldieren zijn zoogdieren waarvan de vrouwtjes een buidel hebben. In de buidel worden de jongen geboren en worden de jongen door de moeder in de buidel meegedragen. Net zoals mensen een buidel met geld of spullen bij zich dragen. Een jonge reuzenkangoeroe wordt door zijn moeder in de buidel meegedragen, en als hij groot en sterk genoeg is geworden om de buidel uit te klimmen, dan doet hij dat om te eten en naar de spreekwoordelijke wc te gaan. Als het jong dat allemaal heeft gedaan gaat hij weer terug bij zijn moeder in de buidel. Op een gegeven moment, nadat het jong weer eens uit de buidel is geklommen en weer terug in de buidel wil klimmen, wordt hij door zijn moeder met de voorpoten tegengehouden. Het jong mag van de moeder dan niet meer terug in de buidel klimmen, omdat de moeder instinctief weet dat het jong over korte tijd dusdanig groot zal zijn, dat hij niet meer in de buidel past. Vanaf het moment dat de moeder haar jong niet meer in de buidel toelaat, heeft het jong de buidel voorgoed verlaten.

Aan de naam “grijze reuzenkangoeroe” ziet men dat deze kangoeroesoort een hele grote soort is. Aan de wetenschappelijke naam van deze soort is dat ook te zien: “Macropus giganteus” betekent “Gigantische reuzenvoet”. Toch is er één kangoeroesoort die nog groter en zwaarder kan worden dan de grijze reuzenkangoeroe: de rode reuzenkangoeroe (Macropus rufus). De grijze reuzenkangoeroe is daardoor de op één na grootste kangoeroesoort ter wereld en tegelijk de op één na grootste buideldierensoort ter wereld.

De grijze reuzenkangoeroe is een planteneter die gras, kruiden, twijgen en vruchten eet. In het wild leeft deze kangoeroesoort in Australië, in het oosten van het vasteland daarvan en op het bij Australië horende eiland Tasmanië. Op het Australische vasteland en op Tasmanië leeft de grijze reuzenkangoeroe in graslanden met struiken, in bossen, kreupelhout en kustgebieden. Omdat de grijze reuzenkangoeroe zich zo makkelijk kan aanpassen aan landschappen die door mensen zijn gemaakt, leeft hij ook in akkerlanden, weilanden, stadsparken en zelfs op golfbanen (waar er bijna altijd vers groen gras is).

Grijze reuzenkangoeroe

Eastern grey kangaroo
Macropus giganteus

En daar komt Skippy...

Adopteer een eigen Grijze reuzenkangoeroe!

Wil je één of meerdere grijze reuzenkangoeroes adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • Australië in 1788 werd gekoloniseerd door het Verenigd Koninkrijk?
  • Er sindsdien veel buideldieren in aantal zijn afgenomen of zelfs zijn uitgestorven?
  • Het jong van alle soorten kangoeroes "joey" wordt genoemd?