Algemene informatie

De manoel (uitspraak: ma-noel, met de klemtoon op de laatste lettergreep) is een zoogdier dat hoort bij de familie van de katachtigen. Bij katachtigen horen onder andere ook de tijger (Panthera tigris) en de huiskat (Felis lybica catus). De manoel leeft alleen en hij/zij zoekt alleen een andere manoel op om daarmee te paren. Na de paring gaan de poes en de kater weer ieder hun eigen weg. De poes krijgt dus alleen jongen, en brengt de jongen ook alleen groot, zonder hulp van de kater. Als manoelkittens volwassen zijn geworden, verlaten zij hun moeder en gaan ze ook ieder hun eigen weg.

In het wild leeft de manoel in een groot deel van Azië. Van Iran in het westen tot in Mongolië in het oosten. En van Rusland in het noorden tot in Bhutan in het zuiden. In het wild leeft de manoel in steppegebieden en in berggebieden. Wat de manoel zo opvallend maakt is zijn dikke vacht. Zijn vacht is in de wintertijd nog dikker dan in de zomertijd. In de wintertijd komt zo’n extra dikke wintervacht erg goed van pas om warm te blijven. Omdat de temperaturen in de wintertijd overdag tot wel -40°C kunnen zijn. De zomervacht van de manoel is ook vrij dik. Omdat de temperaturen ook in de zomertijd overdag in zijn wilde leefomgeving zeer koud zijn.

Manoels zijn vooral in de schemering actief en ook bij Dierenpark Zie-ZOO zijn de manoels niet altijd te zien. De persoon die de manoel in het jaar 1776 voor de wetenschap ontdekte en voor het eerst beschreef, de Duitse wetenschapper Peter Simon Pallas (1741-1811), had daarom heel veel geluk toen hij er een in de afgelegen natuur van Oost-Rusland zag. Pallas dacht dat de manoel de wilde voorouder van de Perzische kat (Felis lybica catus), een langharig huiskattenras, was. Omdat de manoel en de Perzische kat veel op elkaar lijken, is Pallas’ aanname goed te begrijpen. Uit wetenschappelijk onderzoek in de 20ste eeuw bleek echter dat de wilde voorouder van de Perzische kat niet de manoel is. Volgens dat onderzoek is namelijk de Afrikaanse wilde kat (Felis lybica) de wilde voorouder van de Perzische kat. Pallas had zich dus vergist.

De manoel wordt nog niet zo heel lang in dierentuinen gehouden. Namelijk pas sinds de jaren ’50 van de 20ste eeuw. Ook zijn er in de hele wereld weinig dierentuinen die manoels houden: 61 dierentuinen verspreid over Azië, Europa en Noord-Amerika. Dierenpark Zie-ZOO is één van die 61 dierentuinen. Al die dierentuinen doen mee aan een internationaal kweekprogramma voor manoels. Het doel van dat kweekprogramma is ervoor zorgen dat er een grote gezonde populatie manoels in dierentuinen blijft bestaan. Voor het geval de manoel in het wild uitsterft. Het internationale kweekprogamma voor de manoel wordt aangestuurd door de dierentuin van de stad Kingussie in het Verenigd Koninkrijk.

Manoel

Pallas's cat
Otocolobus manul

Ook bekend als Pallaskat.

Adopteer een eigen Manoel!

Wil je één of beide manoels adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • De naam “manoel” uit het Kirgizisch komt, de officiële taal (naast het Russisch) van het Aziatische land Kirgizië?
  • De naam “Pallaskat” verwijst naar Peter Simon Pallas, de ontdekker van deze soort?
  • Pallas de naam “Pallaskat” niet zelf heeft verzonnen, omdat wetenschappers volgens hun werkvoorschriften niets naar henzelf mogen vernoemen?