Algemene informatie

De gestreepte hyena is een soort zoogdier dat hoort bij een groep zoogdieren met de naam “hyena’s”. Deze zoogdierengroep bestaat naast uit de gestreepte hyena ook uit nog drie andere soorten hyena’s: de gevlekte hyena (Crocuta crocuta), de bruine hyena (Hyaena brunnea) en de aardwolf (Proteles cristata). Van deze drie andere hyenasoorten leeft ook de gevlekte hyena bij Dierenpark Zie-ZOO. Alle soorten hyena’s lijken qua uiterlijk veel op hondachtigen. Toch zijn alle hyenasoorten genetisch nauwer verwant aan de katachtigen dan aan de hondachtigen. De gestreepte hyena komt voor in Noord-Afrika en in Azië. Het is de enige hyenasoort die zowel in Afrika als in Azië voorkomt. De drie andere hyenasoorten komen alleen in Afrika voor. De gestreepte hyena heeft lange poten, een kort lichaam en lange puntige oren. Ook heeft hij een kam van haar over zijn rug lopen.

De gestreepte hyena heeft zijn naam te danken aan de zwarte strepen op zijn lichaam en op zijn poten. Deze hyenasoort heeft een lengte van 100 tot 120 cm en een gewicht van 25 tot 55 kg. In het wild kan hij 12 jaar oud worden. In dierentuinen kan de gestreepte hyena wel 23 jaar oud worden. Gestreepte hyena’s leven in struikgebieden en open bos. Ze leven meestal alleen; mannetjes en vrouwtjes die in de paartijd samen hebben gepaard blijven bij elkaar om samen hun jongen groot te brengen. Als de jongen eenmaal volwassen zijn en hun ouders hebben verlaten, gaan het mannetje en het vrouwtje ieder hun eigen weg.

Gestreepte hyena’s zijn vooral ’s nachts actief. Om zo grotere en sterkere roofdieren die overdag actief zijn en voor hen gevaarlijk zijn te ontlopen. Overdag rusten gestreepte hyena’s in dichte begroeiingen, grotten of zelfgegraven holen. Zij komen af en toe overdag (als ze zeker weten dat er geen grotere roofdieren in de buurt zijn) uit hun schuilplaatsen. Om te drinken en om naar de spreekwoordelijke wc te gaan. Gestreepte hyena’s zijn alleseters. Een alleseter is een dier dat dierlijk voedsel (zoals vlees, maar bijvoorbeeld ook ingewanden) en plantaardig voedsel (zoals gras) eet. In het wild eten gestreepte hyena’s zoogdieren, reptielen en vruchten.

Gestreepte hyena

Striped hyena
Hyaena hyaena

Wat heeft dit dier over zijn rug lopen?

Adopteer een eigen Gestreepte hyena!

Wil je een gestreepte hyena adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • De gestreepte hyena zijn kam haar op zijn rug rechtop kan zetten als hij zich bedreigd voelt?
  • De gestreepte hyena, anders dan de gevlekte hyena, geen luide lachende geluiden kan maken?
  • Hij het nationale dier is van het Arabischtalige land Libanon?