Algemene informatie

Kirk’s dikdik heet ook wel Damaradikdik. De dikdik dankt zijn naam aan het geluid dat hij maakt als hij schrikt. Als ze door een roofdier bedreigd worden zal een dikdik eerst laag op de grond tussen de struiken bescherming zoeken. Als dat onvoldoende helpt rent hij zigzaggend weg onder het uiten van een geluid (“dik dik dik”). Dikdiks behoren tot de kleinste soort antilopen. Kirk’s dikdiks zijn schuw en ongrijpbaar en verbergen zich meestal in het struikgewas. Ze leven in de drogere streken van Oost- en Zuidwest-Afrika, in gebieden met dicht struikgewas. Ze hebben een opvallende spitse snuit. Hiermee kunnen ze zichzelf afkoelen waardoor ze kunnen leven in een heet klimaat en ze ook minder water nodig hebben. Ze drinken dan ook amper en halen hun vocht vooral uit het groen dat ze eten. Kirk’s dikdiks leven in paartjes.

Bij gevaar maakt het mannetje een fluitend geluid, waarna het vrouwtje en jongen zich verschuilen in het struikgewas. Het dient tevens als afleidingsmanoeuvre. Een dikdik heeft twee grote geurklieren onder de ogen. Met die geurklieren laat hij zijn geur achter op takken van struiken en op stengels van andere planten. Hiermee geven ze de grens van het  territorium aan. Ook bakent hij de grenzen af met vaste mest- en urineplaatsen langs de rand van het territorium. Er komen ongeveer 24 volwassenen dieren per vierkante kilometer voor. Alle families markeren hun individuele territoria via de ‘ontlastingsceremonie’. Het begint met een vrouwtje dat op een bepaalde plek poept en urineert waarbij het mannetje recht achter haar staat. Dan snuift hij aan haar uitwerpselen en urine, krult zijn bovenlip en laat hij zijn tanden zien.

Hij schraapt vervolgens met zijn voorpoten over haar ontlasting en deponeert zijn urine en ontlasting er overheen, waarbij hij zich meerdere keren omdraait. Hij markeert vervolgens planten met uitscheiding uit geurklieren bij de ogen. Het mannetje blijft dan het gebied verdedigen. Vrouwtjes zijn niet in staat om zelf een territorium te onderhouden.

Kirk’s dikdik

Kirk's dik-dik
Madoqua kirkii

Een kleine antilope.

Adopteer een eigen Kirk’s dikdik!

Wil je één of meerdere Kirk's dikdiks adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • Er wel 4 ondersoorten zijn?
  • Het vrouwtje 5 tot 6 maanden drachtig is?
  • In het wild maar 50% van de jongen het overleeft?