Algemene informatie

De maskerhokko (Crax fasciolata) is een vogel uit de familie sjakohoenders en hokko’s (Cracidae). De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1825 door Johann Baptist von Spix. De soort komt voor in het midden van Zuid-Amerika en telt drie ondersoorten:

  • C. f. fasciolata: centraal en zuidwestelijk Brazilië, Paraguay, noordoostelijk Argentinië.
  • C. f. pinima: het noordoosten van Brazilië. Deze wordt ook wel als de aparte soort Crax pinima beschouwd en er is lange tijd van gedacht dat hij uitgestorven was in het wild. Het is nu een ernstig bedreigde vogelsoort.
  • C. f. grayi: oostelijk Bolivia

De hokko leeft vooral aan de rand van het bos. Het is een grote vogel die tussen de 82 en 92 cm groot kan worden. Het mannetje is vooral zwart van kleur met een gele snavel, het vrouwtje heeft een zwart en witte buik en ook wit op de kop. Ze leven meestal in paartjes maar soms ook wel in groepjes. Hun nest bouwen ze in bomen, ze leggen meestal 2 eieren. De broedtijd is 30 dagen.

 

Sclater’s hokko

Bare-faced curassow
Crax fasciolata

Maskerhokko

Adopteer een eigen Sclater’s hokko!

Wil je je eigen hokko adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • Deze hokko op een postzegel in Paraguay is afgebeeld
  • Het een hoender-achtige is
  • Ze ook wel naaktgezicht hokko worden genoemd