Algemene informatie

Een volwassen witruggier is van kop tot staart gemeten gemiddeld 94 cm lang. De vleugelspanwijdte bedraagt gemiddeld 218 cm en zijn gewicht ligt tussen de 4,15 en 7,20 kilo. De rug van de witruggier is in tegenstelling tot de naam doet vermoeden, niet wit maar donkergrijs. Voorts heeft hij een forse zwarte snavel, een kale, donkere kop en een lange, kale wittige hals met bruine spikkels. Zijn lijf is grotendeels bruin behalve de bovenkant van zijn romp en het bovenste deel van zijn poten die wit zijn. Ook zijn vleugels (hand- en armpennen) zijn bruin waarvan de vleugelpunten iets donkerder zijn getint, maar niet zwart.

Het is een aaseter (vooral dat van vee) die een voorkeur heeft voor de ingewanden omdat die zachter zijn. Hun grote vleugels stellen hen in staat langdurig in de lucht te blijven rondcirkelen. Daarbij maakt hij gebruik van thermiek. Broeden doen ze dikwijls in kolonies. Ze hebben scherpe ogen en kunnen een kadaver van grote hoogte waarnemen.

De witruggier kwam wijdverspreid in Sub-Saharisch Afrika voor. Maar er zijn aanwijzingen voor verplaatsingen over grotere afstanden, zo trekken gieren in West-Afrika tijdens het regenseizoen naar het noorden. Het leefgebied bestaat uit open landschappen zoals steppe en savanne. Deze gier mijdt bebost gebied, maar ook kale woestijnen.

Witruggier

White-backed vulture
Gyps africanus

En z'n rug is niet eens wit...

Adopteer een eigen Witruggier!

Wil je je eigen Witruggier adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • De aantallen in het wild fors afnemen
  • De IUCN hem heeft geclassificeerd als "ernstig bedreigd"
  • Ooit deze gier in Afrika veel voorkwam