Algemene informatie

De grijze reuzenkangeroe is een van de vele soorten kangoeroes die er bestaan. Bij Dierenpark Zie-ZOO leven er naast deze soort nog twee andere kangoeroesoorten. Dat zijn de parma-wallaby (Macropus parma) en de De Bruijnpademelon (Thylogale brunii). De De Bruijnpademelon is vernoemd naar de Nederlandse reiziger Cornelis de Bruijn (1652-1727). En daarom horen “De” en “Bruijnpademelon” bij elkaar in de naam “De Bruijnpademelon”. Net als alle andere kangoeroesoorten is de grijze reuzenkangoeroe een buideldier. Buideldieren zijn zoogdieren waarvan de vrouwtjes een buidel hebben. In de buidel worden de jongen geboren en worden de jongen door de moeder meegedragen. Net zoals mensen een buidel met geld/spullen erin gebruiken. Als het jong groot genoeg is geworden om de buidel uit te klimmen, dan doet hij dat om te eten en naar de figuurlijke wc te gaan. Als hij dat allemaal heeft gedaan, gaat hij weer terug bij zijn moeder in de buidel.

Op een gegeven moment, nadat het jong weer uit de buidel is geklommen en weer terug erin wil klimmen, houdt moeder hem met haar voorpoten tegen. Hij mag van moeder dan niet meer terug in de buidel klimmen. Omdat zij instinctief weet dat hij binnenkort dusdanig groot zal zijn, dat hij niet meer in de buidel past. Vanaf het moment dat zij haar jong niet meer in de buidel toelaat, heeft het jong de buidel voorgoed verlaten. Aan de naam “grijze reuzenkangoeroe” ziet men dat deze kangoeroesoort een hele grote soort is. Aan zijn wetenschappelijke naam is dat ook te zien: “Macropus giganteus” betekent “Gigantische reuzenvoet”. Toch is er één kangoeroesoort die nog groter is dan de grijze reuzenkangoeroe. Dat is de rode reuzenkangoeroe (Macropus rufus). De grijze reuzenkangoeroe is daardoor de op één na grootste kangoeroesoort ter wereld. En tegelijk de op één na grootste buideldierensoort ter wereld.

De grijze reuzenkangoeroe is een planteneter die gras, kruiden, twijgen en vruchten eet. In het wild leeft deze kangoeroesoort in Australië. In Australië leeft hij in het oosten van het vasteland daarvan en op het bij Australië horende eiland Tasmanië. Op het Australische vasteland en op Tasmanië leeft de grijze reuzenkangoeroe in graslanden met struiken, in bossen, kreupelhout en kustgebieden. Verder leeft hij in beide gebieden ook in akkerlanden, weilanden, stadsparken en op golfbanen (waar er bijna altijd groen gras is). De reden dat hij ook in die door mensen gemaakte omgevingen leeft, is dat hij zich makkelijk aan die omgevingen aanpast.

Grijze reuzenkangoeroe

Eastern grey kangaroo
Macropus giganteus

En daar komt Skippy...

Adopteer een eigen Grijze reuzenkangoeroe!

Wil je één of meerdere grijze reuzenkangoeroes adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • Australië in 1788 werd gekoloniseerd door het Verenigd Koninkrijk?
  • Er sindsdien veel buideldieren in aantal zijn afgenomen of zelfs zijn uitgestorven?
  • Het jong van alle soorten kangoeroes "joey" wordt genoemd?